ПАВЕЦ "Чаира" няма скоро да заработи, защото щетите по оборудването са значими и ремонтът изисква продължително време. Това каза на брифинг пред журналисти служебният енергиен министър Росен Христов, който посети помпено-акумулиращата водноелектрическа централа във връзка с анализа на състоянието на съоръжението, както и плана за неговото бъдеще. 

През март миналата година стана тежка авария с една от турбините на централата, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулаторната централа спряха. 

"До момента са направени редица анализи от български и международни експерти, които да установят текущото състояние", каза министърът, цитиран от "Фокус", и обясни, че резултатите са идентични и показват умора на метала и невъзможност оборудването по-нататък да бъде експлоатирано.

По думите му става въпрос за абсолютно всички агрегати, а не само за този, който е претърпял авария. 

"Вървим към концепцията да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, които да дадат живот от порядъка на няколко години, докато паралелно върви изпълнение на мащабен ремонт на другите два агрегата", поясни той. 

До две седмици се очаква експерти на компанията Toshiba, които са производители и проектанти на цялото оборудване, да дойдат и да дадат финална оферта как може да стане този ремонт, добави министърът. 

Енергийният министър подчерта, че ПАВЕЦ "Чаира" е абсолютно уникално съоръжение и в света има само още две, намиращи се в Япония. По думите му междинният ремонт ще струва между 8 и 10 милиона лева на агрегат, а цялостният ремонт се очаква да струва около 100 милиона евро - по 25 милиона на агрегат.

С генераторна мощност 864 мегавата (МW) и помпена 788 МW, "Чаира" е най-голямата ПАВЕЦ в Югоизточна Европа. В централата са монтирани четири едностъпални хидроагрегата по 216 МW - в турбинен и по 197 МW - в помпен режим, припомня БТА. 

Снимка: БТА