Зелената енергия, към която се стреми целият свят, е нещо полезно, тя е съпътстваща, а не конкурентна на базовите мощности и би увеличила работните места в региона. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред медиите малко преди среща с работещи в "Мини Марица Изток" ЕАД, предаде БТА. Според него в момента в региона се насажда "необосновано притеснение от затваряне и намаляване на мощност, някакъв страх от намаляване на работни места".

"Тук искаме да привлечем големи индустриални компании, които да осигурят заетост с условия на труд от високо ниво, тоест по-добри от мините или със същото или по-високо заплащане", обясни той. По думите му трудността е в привличането на индустрии, които са с по-висока добавена стойност и такива, които осигуряват доходи, които са на същото ниво или по-високи от сегашните на хората, заети в енергетиката.

Служебният министър каза, че е обезпокояващо, че определен кръг лица от профсъюзите подклаждат тези притеснения и настройват хората срещу инвестициите в зелени технологии. Тоест срещу привличане на индустрия и строеж на възобновяеми източници на енергия, те го възприемат като някаква опасност и конкурентна дейност, която пряко влияе върху техните работни места, което не е така, допълни още той.

Преди тази среща Росен Христов е посетил трите рудника в региона, като каза, че по време на тези срещи се е опитал да гарантира на хората, че няма такава непосредствена опасност и не се работи по планове, които предвиждат това.

Изпълняваме решението на Народното събрание, което е да предоговорим ангажиментите, които биха предизвикали подобно нещо, отбеляза още той.

Министърът каза, че в енергетиката заплатите са много над средните и за да се използва потенциалът, който регионът има, искат да привлекат по-развити предприятия, свързани с енергетиката.

Няколко души от местните синдикати се противопоставят на това, незнайно с какви интереси, но със сигурност не с интересите на работещите, коментира Христов и допълни, че те се занимават с разпореждане как държавата да си управлява терените и активите, което е много далеч от синдикалната дейност. Те трябва да се занимават с трудовите отношения и запазването на работни места, подчерта министърът.

Той посочи, че в момента хиляди декари стоят неизползвани, а това е актив, който може да носи приход за държавата и за "Мини Марица Изток" ЕАД.

От думите му стана ясно, че възнамерява да сезира правосъдните органи. Става въпрос за няколко човека, които разпространяват манипулираща и невярна информация, каза министърът, според когото това не е официалната позиция на синдикатите, тъй като през миналата седмица те са провели срещи в присъствието на премиера Гълъб Донев. Според Росен Христов на локално ниво "няколко души манипулират хората".