Благодарение на новите технологии и все по-неотложната нужда от борба с изменението на климата, ядрената енергия получава нов шанс да се превърне във важна част от глобалната енергийна мрежа. Това е така, защото производството на ядрена енергия не създава никакви опасни емисии на парникови газове, които причиняват изменението на климата, коментира CNBC.

В панелна дискусия в ООН, провела се тази седмица, редица лидери на ядрената енергетика от цял свят се събраха, за да обсъдят обхвата на този ренесанс и защо е толкова критично индустрията да работи заедно, за да гарантира, че мерките за безопасност на златния стандарт са приети навсякъде.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър М. Гранхолм каза, че ядрената енергия представлява 20% от базовата мощност на Съединените щати и 50% от мощностите, които не отделят въглеродни емисии.

Бъдещите ядрени реактори и централи почти сигурно ще използват различна технология от сегашния стандарт, тъй като както американските лаборатории, така и частни компании финансират изследвания за по-ефективни реактори, които са по-евтини за изграждане и генерират по-малко отпадъци. Гранхолм спомена като пример усъвършенствания ядрен реактор, който TerraPower, компанията за ядрени иновации на Бил Гейтс, инсталира в бивш въглищен град в Уайоминг.

Търсенето на модерни ядрени реактори ще бъде на стойност около 1 трилион долара в световен мащаб, каза Гранхолм, според оценка на Министерството на енергетиката. Това включва работните места за изграждането на тези реактори и всички свързани вериги за доставки, които ще трябва да се увеличат, за да подкрепят индустрията, уточнява Гранхолм.

"В крайна сметка разпространението на модерна ядрена енергия е приоритет за нас", каза Гранхолм. "Разбира се, всички тези технологии трябва да започват и завършват с ядрена безопасност и сигурност."

"Днес никой не си купува кола, ако катастрофира всеки ден. Така че безопасността и сигурността ... са в основата за успешното разгръщане на ядрената енергия", каза Хамад Ал Кааби, представител на Обединените арабски емирства в МААЕ.

"Въпросът как работи ядрената индустрия и как се възприема в световен мащаб: всеки инцидент навсякъде се приема за авария навсякъде", каза Ал Кааби.

ОАЕ има три ядрени реактора в експлоатация и четвърти в последния етап на пускане в експлоатация, каза Ал Кааби.

"Повечето държави в Африка, откъдето идвам, имат много малки мрежи", каза главният изпълнителен директор Колинс Джума от Агенцията за ядрена енергия и енергия на Кения. Усъвършенстваните проекти на ядрени реактори, особено малките модулни реактори, са интригуващи, но Джума намекна, че плащането за такива реактори може да е трудно.

3e-news.net