Японското правителство планира да даде сериозен тласък на възраждането на ядрената енергия в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Секторът бе отслабен и стана обект на силни противоречия след аварията във Фукушима през 2011 година, но сега получава "амнистия" заради силното напрежение в енергетиката в световен мащаб.

Премиерът на Япония Фумио Кишида обяви днес, че ще се мисли в няколко направления, включително и за евентуалното строителство на "ядрени реактори от ново поколение", което ще бъде важен повратен момент за Страната на изгряващото слънце.

Министерство на икономиката, търговията и промишлеността на Япония освен това планира да възобнови от 2023 година работата на седем реактора в атомните централи в страната, съобщи днес в. "Йомиури", цитиран от ТАСС.

Три реактора ще възобновят работа в западната част на страната, два в централната и по един в Източна и Североизточна Япония, според данните на изданието. Така общият брой на работещите атомни реактори в страната ще достигне 17.

Междувременно от десетте реактора в експлоатация към момента само пет продължават да произвеждат електроенергия. Останалите пет са временно спрени за допълнителни проверки, което засилва опасенията на японските власти за енергийната безопасност на фона на предстоящия зимен сезон, отбелязва в. "Йомиури".

След аварията на АЕЦ "Фукушима -1" през 2011 година японските власти затегнаха изискванията към ядрените обекти. В допълнение към необходимостта да се укрепи инфраструктурата срещу терористични атаки, операторите на АЕЦ трябваше да преустановят работата на реактори, чийто срок на експлоатация надвишава 40 години. За да могат да възстановят дейността им, ще бъде необходима щателна проверка.

След аварията във "Фукушима-1" японските власти решиха да не строят повече нови реактори и да не модернизират вече съществуващите. Тази политика обаче противоречи с настоящата ситуация, когато страната е заплашена от недостиг на електроенергия в пиковите периоди като горещото лято и студената зима. Ситуацията се влошава допълнително и от повишението на цените на минералните горива, което прави използването на АЕЦ по-привлекателно, отбелязва в. "Никкей".

Японското правителство планира да преразгледа и законодателството, според което съществуващите АЕЦ могат да се използват максимум 60 години, като се предвижда тези срокове да бъдат удължени при изпълнението на редица условия, включващи мерки за безопасност.