Западните страни осъществяват неправилно проектите за ядрена енергия, не умеят да ги планират и се опитват да ги завършат твърде бързо, предупреждава ръководителят на AtkinsRéalis, най-големият производител в света на реактори, работещи с природен уран преди първата световна ядрена среща на върха тази седмица. "Клиенти, правителства и ние самите като играчи в индустрията... всички ставаме твърде оптимистични. Склонни сме да бъдем оптимисти, че можем да свършим работата по-бързо", казва Иън Едуардс, главен изпълнителен директор на канадската инженерингова компания, пред Financial Times.

"В действителност вероятно трябва малко да се позабавим, да поработим повече време по фазата на планиране и да завършим етапа на изпълнение."

Ядрената енергетика все по-често се разглежда като критично важна за прехода към чиста енергия, но строителството на реакторите е исторически съпроводено с надхвърляне на разходите и забавяния, както и от опасения относно безопасността и радиоактивните отпадъци.

Едуардс казва, че ядрената енергия може да се "конкурира добре с възобновяемите енергийни източници", като се има предвид дългия период на работата на атомните електроцентрали. Но това ще зависи от изпълнението на бюджетите и разработването на модулни реактори, което е една от причините за много големия успех на Китай в развитието на ядрената енергия за разлика от западните страни.

"Повтаряемостта е много важна", казва той. Например, компонентите за всеки тип реактор трябва да бъдат произведени по един-единствен дизайн, така че да могат да се разполагат на всяка площадка", добавя Едуардс.

AtkinsRéalis произвежда един единствен тип ядрени реактори, които не изискват обогатен уран, най-голям износител на който е Русия. Реакторите CANDU са търсени, тъй като западните страни се стремят да намалят енергийната си зависимост от Русия след избухването на конфликта в Украйна.

Ядреното инженерство представлява около 15 процента от бизнеса на AtkinsRealis, но Едуардс каза, че това е най-бързо развиващата се част от компанията и отнема половината от времето му. "Търсенето вероятно ще надхвърли възможностите ни за осигуряване на мощности."

Сред атомните проекти, сблъскващи се със забавяне, е британският проект Hinkley Point C, който се изгражда от френската компания EDF и който беше отложен поне до 2029 година, тоест четири години по-късно от планираното. Разходите нараснаха от 18 млрд. лири до прогнозираните 46 млрд. лири. Друг проект на EDF във Франция, също насочен към обогатен уран, нарушава графика с 12 години и надхвърля първоначалния бюджет повече от четири пъти. В САЩ стойността на строителството на два реактора в Джорджия над два пъти надхвърлят стартовия бюджет от 14 млрд. долара и ще бъдат завършени със закъснение от поне пет години, се посочва в публикацията.

Напредъкът на Запада в сектора на ядрената енергетика, който рязко се забави след ядрената авария във Фукушима в Япония през 2011 г., контрастира с бързото развитие на ядрената енергетика в Китай.

От 1990 г. Китай е построил 55 атомни електроцентрали. В страната се строят 22 нови АЕЦ, а над 70 са в етап на планиране, а се увеличава и експортът на ядрени технологии.

Едуардс каза, че реакторът CANDU Monark на компанията AtkinsRealis, пуснат през ноември, е проектиран така, че да бъде изграден от модули, които може да се персонализират в зависимост от местоположението.

CANDU е единственият тип ядрен реактор, за който не е необходим обогатен уран, което се дължи на това, че за контрол и охлаждаща реакция се използва тежка вода, съдържаща се в деутерий изотоп на водорода.

"Това определено е разликата в продажбите... В краткосрочен план въпросът за енергийната сигурност заради руския обогатен уран е проблем", казва Едуардс.

Вносът на руски обогатен уран в ЕС се е увеличил повече от два пъти от началото на конфликта в Украйна, според анализ на екологичната неправителствена организация Bellona. Но представители на ЕС казват, че това до голяма степен се дължи на страните с реактори от съветската епоха, които трупат запаси от страх, че Русия може да ги изключи, според публикацията.

Едуардс казва, че опасенията заради измененията на климата подхранват възобновения интерес към ядрената енергетика. Американските компании за добив на уран се съживяват благодарение на търсенето на гориво за АЕЦ след началото на войната в Украйна.

Белгия, която е домакин на първата среща на върха на Международната агенция за атомна енергия в Брюксел в четвъртък, първоначално планираше да затвори двата си най-нови реактора през 2025 г., но подписа споразумение с оператора Engie през декември за удължаване на живота им с 10 години.

На срещата на върха ще присъстват френският президент Еманюел Макрон, пратеникът на САЩ по климата Джон Подеста и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Участниците ще подпишат декларация, с която се ангажират да увеличат инвестициите в съществуващи и нови ядрени технологии, казаха служители.

На климатичната конференция на ООН COP28 в Дубай през декември 22 страни, включително Канада, САЩ и Обединеното кралство, подписаха ангажимент да утроят производството на ядрена енергия до 2030 г.

По Financial Times