За да гарантира енергийната си сигурност, Европейският съюз трябва временно да се върне към традиционните енергийни източници, включително въглищата, и да изостави зелената енергия, пише полският министър-председател Матеуш Моравецки в статия за в. "Файненшъл Таймс".

Бруталното нападение на Русия срещу Украйна хвърли сянка върху мечтите, споделяни от стотици милиони европейци, за изграждане на сигурно и проспериращо бъдеще, основано на устойчиво и справедливо развитие. Възстановяването на стабилността и постигането на достойни условия на живот за хората в Европа сега изисква отказ от някои важни предположения, особено що се отнася до енергийната политика, пише Моравецки.

Казано по-просто, ние сме свидетели на формирането на нов енергиен ред както в Европа, така и в целия свят. И в този нов ред трябва да можем да балансираме много различни интереси.

Искахме евтини суровини, свобода от диктатура, чиста енергия и социално приобщаващ икономически растеж. Но след руската инвазия в Украйна вместо това имаме все по-скъпи суровини, зависимост от престъпен режим за тях, нестабилност и нарастваща енергийна бедност. Инфлацията като цяло и рязкото покачване на цените на енергията в частност са преки резултати от руската агресия.

До неотдавна енергийната политика на ЕС се занимаваше единствено с изменението на климата. Днес и други държави членки са съгласни с Полша, която отдавна подчертава необходимостта от диверсификация на енергийните източници, натрупване на газови резерви и откъсване от руските изкопаеми горива. В допълнение към опазването на климата, енергийната сигурност на страните вече е от първостепенно значение. Това е посланието, което предадох на другите лидери на ЕС от името на всички поляци и европейци, загрижени за своето бъдеще, пише Моравецки.

Енергийният сектор трябва да се разбира в по-широк контекст, а въпросът за сигурността трябва да има приоритет. Полша признава значението на борбата с изменението на климата. Трябва обаче да направим всичко възможно, за да гарантираме, че вирусът на неоимпериализма няма да се развие в собствения ни двор. Ако не бъде контролиран, той ще застраши целия ни континент.

Енергийният шантаж на Владимир Путин и войната в Украйна вече допринасят за значително повишаване на цените на електроенергията и за значително нарастване на инфлацията. Европа трябва да научи много важен урок. Тя трябва драстично да намали разходите за квоти за емисии на CO₂, които са решаващ фактор за цените на енергията и които през последните години значително нараснаха. Преди пет години разходите за емитиране на тон въглероден диоксид бяха доста под 10 евро. Понастоящем тя е между 80 и 100 евро. Тези високи разходи затрудняват производствените предприятия да инвестират в разработването на нови екологични технологии, като например възобновяема енергия или водород.

Вместо да стимулира развитието на зелена енергия, настоящата система за търговия с емисии (СТЕ) стимулира инфлацията и заплашва да доведе до бедност на милиони граждани. Ето защо полското правителство отдавна призовава за промени, които да блокират изкуственото повишаване на цените на енергията, стимулирано от финансовите спекуланти. На няколко срещи на върха на Европейския съвет заявих, че трябва да сложим край на тези спекулации. Този натиск даде резултат. Днес изглежда, че предложенията ни ще бъдат изпълнени.

Но това е само първата стъпка. Не е достатъчно да изключим финансовите институции от търговията в СТЕ на ЕС. СТЕ трябва да бъде стабилизирана на много по-ниско ниво. Трябва да въведем механизъм за постоянно стабилизиране на цената ѝ, като по този начин ще улесним значително планирането на нови инвестиции.

Следващата стъпка е да се преразгледат плановете за разширяване на обхвата на СТЕ към други сектори на икономиката. Това вече е голяма стъпка, но все пак в трудните условия, в които се намираме в момента, трябва да направим още повече. Полското предложение е да се замрази цената на квотите за емисии на CO₂ на 30 евро за поне една година, с възможност за удължаване с две.

Ако допуснем рязко повишаване на цените на услугите, ще добавим масло в огъня на инфлацията. В разгара на енергийната криза това може да доведе до обедняване на цели социални групи, което да засили чувството на безпокойство.

ЕС трябва да признае, че ако не предприеме стъпка в правилната посока, може да компрометира изцяло енергийната си политика. Преходът към зелена енергия не може да бъде за сметка на основната сигурност. И ако ситуацията ни принуди да го направим, не трябва да се колебаем да се върнем временно към традиционните източници на енергия. Дори ако едно краткосрочно връщане към въглищата означава отлагане на амбициозните ни цели в областта на климата, то може да се окаже необходимо условие за поддържане на силна европейска общност, способна да се противопостави на Русия и да подкрепи Украйна.

Един философ е написал, че една верига е толкова силна, колкото е силно най-слабото ѝ звено. Настоящата геополитическа ситуация трябва да ни подтикне да укрепим всяко слабо място в нашата енергийна система. Само по този начин ще преодолеем успешно днешните трудности и ще реализираме обещанието за по-добро утре, пише Моравецки.