Котировките на двата основни референтни сорта петрол на световния пазар поеха в различни направления в азиатската търговия днес, съобщава Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент, който е референтен за Европа, се повишиха, след като израелски танкове напреднаха в ивицата Газа. Ескалиращата война в Близкия изток подкрепя цените, тъй като по-широк конфликт може да наруши доставките на петрол от региона. Контрактите за петрола от Северно море поскъпнаха с 8 цента до 85,15 долара за барел.

Американският лек суров петрол същевременно отстъпи поради перспективата за увеличаване на петролните запасите. Котировките поевтиняха с 27 цента или 0,3 на сто до 81,30 долара за барел.

Пазарите в САЩ вчера бяха затворени заради официален празник, което се отрази на обема на търговията. Неработният ден стана причина и за отлагане с един ден на официалните данни за петролните резерви на САЩ. Публикуваният по-рано през седмицата браншови доклад показа, че запасите от суров петрол са се увеличили с 2,264 млн. барела през седмицата, приключила на 14 юни, съобщиха пазарни източници, позовавайки се на данни на Американския институт по петрола, докато запасите от бензин са намалели.