Цените на петрола се понижиха, макар и минимално, в днешната търговия под натиска на опасенията, че търсенето на горива ще бъде ограничено от задържането на лихвите на високи нива въпреки ограниченията в доставките, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 11 цента или 0,9 на сто до 93,18 долара за барел.

Американският лек суров петрол намаля с 1 цент до 89,67 долара за барел.

От Управлението за федерален резерв и от Европейската централна банка продължават да идват сигнали, че лихвите ще останат високи "колкото дълго е необходимо", за да бъде преборена инфлацията, дори и това да забави допълнително икономическото развитие.

Същевременно рейтинговата агенция "Мудис" (Moody's) предупреди, че рейтингът на САЩ ще пострада, ако се стигне до "затваряне на правителството" след поредното неразбирателство за повишаването на тавана на държавния дълг. Преди месец "Фич" (Fitch) намали кредитния рейтинг на САЩ с един пункт поради тази причина.

Цените на петрола се покачиха с около 30 на сто от средата на годината под натиска на ограничаването на доставките, като това според "Джей Пи Морган" (JP Morgan) ще изтрие около 0,5 процентни пункта от растежа на глобалния БВП през второто полугодие.