От днес рафинерията на "Лукойл" в Бургас няма да може да работи с руски нефт. Забраната беше приета от Народното събрание в края на декември.

Първоначално изключението трябваше да е в сила до края на миналата година, но депутатите намалиха значително срока. От 1 януари беше прекратен и износът на преработени продукти.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев заяви, че не се очаква рязко повишение на цените на горивата след отпадането на дерогацията. Той цитира данни, според които има известно повишение през последните седмици в рамките на 2% при бензина и 3% при дизела. Това според него са нормални пазарни параметри, които се дължат изцяло на цената на суровия петрол. По думите му рафинерията на "Лукойл" у нас вече работи с неруски петрол.

Вчера изненадващо правителственият авиоотряд предупреди, че може да спре да изпълнява полети заради прекратяването на дерогацията.В писмо, ръководителят на Държавния авиационен оператор Златко Златев е уведомил министъра на транспорта Георги Гвоздейков, че на практика от 1 март нямат доставчик на керосин. Затова настояват - за тях дерогацията да продължи, или в противен случай ще трябва държавата да плаща по-скъпо за гориво.