"Първи юли е "сакрална" дата, оказва се, че в този период цените поскъпват и това е традиционно всяка година", коментира омбудсманът Диана Ковачева в интервю за bTV.

"Сега ДДС ще се върне в стария си размер - 20%, и хората, които са потребители на топлофикационните услуги, ще се окажат в абсурдната ситуация да плащат висока цена за топлинната енергия при ниски цени на природния газ. Смятам, че това е недопустимо и че трябва да се вземе предвид актуалната цена на природния газ, а не следващата година хората да плащат високи цени, които на практика ще бъдат подплатени с тези 20% ДДС", каза общественият защитник.

"Може би не е зле и сега да се обмисли със Закона за бюджета пак да се предвиди една по-ниска ставка на ДДС за топлинната енергия", препоръча тя.

Омбудсманът Диана Ковачева припомни, че миналата година е изпратила препоръка и в съответствие с препоръки на Европейската комисия е внесена промяна в закона, така че ДДС е бил 9%, припомня БТА.

"На хората им е много трудно, тези високи цени и увеличението на цената на тока също се отразява, хората се тревожат, защото всички сметки се увеличават", отбеляза общественият защитник.

"Водата също поскъпва с 40% и нагоре, като проблемът там е, че няма никаква връзка между качеството на водата и предоставената услуга", припомни Диана Ковачева. Според омбудсмана хората трябва да бъдат подпомагани с компенсации, особено онези, които са социално слаби и не могат да плащат.