Ново, голямо находище на природен газ е открито по време на сондажи на морското дъно южно от Кипър от италианско-френската компания Ени-Тотал (Eni-Total) в близост до друго известно находище, предаде ДПА.

Смята се, че 85 милиарда кубични метра газ има в находището, локализирано на около 160 километра югозападно от средиземноморския остров, обяви правителството в Никозия.

През август Ени откри газово находище в същия регион, за което се предполага, че съдържа 70 млрд. кубични метра газ.

Според енергийни експерти в Кипър последното откритие е важна стъпка по пътя към освобождаване на Европа от руските доставки на природен газ. Смята се, че в Източното Средиземноморие има още богати залежи.

През 2011 г. американската компания Ноубъл Енерджи (Noble Energy) откри огромни газови залежи в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър по време на сондаж източно от настоящето находище, припомня ДПА.

Находищата подклаждат геополитическите спорове в региона. Съседна Турция оспорва кипърската изключителна икономическа зона. Островът е разделен на кипърска гръцка част на юг и кипърска турска част на север от 1974 г.