Властите в Кипър следят внимателно действията на Турция по възобновяване на проучванията й за природен газ в района.

Със специална церемония утре, в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган новият сондажен кораб на Турция "Абдулхамид Хан" ще бъде изпратен на първата си мисия в Средиземно море.

Крайната дестинация на сондажния кораб "Абдулхамид Хан" в Източното Средиземноморие още не е известна. Тя ще бъде официално обявена от президента Реджеп Тайип Ердоган на церемонията във вторник.

Сценариите, които доминират в Никозия, посочват потенциални райони за турския газов сондаж в рамките на морската зона на Кипър.

Най-вероятно място за работата на платформата се смята блок 6, югозападно от острова, където в момента сондира италианскофренският консорциум "Ени-Тотал".

Турция заявява, че част от него, както и голяма площ от кипърската офшорна зона, е в нейния континентален шелф и териториални води.

Външното министерство в Никозия е подготвило план за реакция при "нови турски нарушения на правата на Кипър". Действията на дипломатическо ниво ще бъдат предприети в сътрудничество с Гърция и ЕС.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю миналата седмица за Кипърската информационна агенция призова Турция "да се въздържа от едностранни действия или провокации в нарушение на международното право", които ще имат "политически и икономически последици" за страната.