В кипърската изключителна икономическа зона започнаха първите газови проучвания след пандемията. Енергийното министерство на Кипър обяви във вторник началото на потвърдителния сондаж в блок 10, югозападно от острова, извършван от американо-катарски консорциум, предава БНР.

Първият сондаж, с който се възобновяват проучвателните дейности за газ в кипърската изключителна икономическа зона в Средиземно море, е потвърдителен. Той трябва да даде по-точна оценка за обема и възможностите за експлоатация на газовото находище "Глафкос".

То бе открито от консорциума ExxonMobil - Qatar Petroleum през февруари 2019 г. и е най-голямото досега край острова. По предварителните оценки от първия проучвателен сондаж участъкът съдържа между 140 и 230 млрд. куб. метра газ.

"Резултатите от оценъчното пробиване в блок 10 се очакват след 2-3 месеца. От тях в голяма степен зависи бъдещото развитие на енергийната програма на Кипър", заяви по-рано енергийният министър Наташа Пилиду.

В началото на декември ExxonMobil и Qatar Energy придобиха правата за газови проучвания и в съседния блок 5.

През първата половина на 2022 г. италиано-френският консорциум Eni-Total планира също да започне пробивания в своите лицензирани блокове. Най-важният сред тях е потвърдителният сондаж в находището "Калипсо" в блок 6, открит от Eni през февруари 2018 г.