"Увеличението на цената на тока от 1 юли за битовите потребители ще бъде под 1,5% средно за трите оператора на разпределителни мрежи. Доста действия бяха предприети и извършени, за да се стигне до този момент." Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в "Защо, господин министър" по bTV.

Той обясни, че цената на това усили включва покриване на дефицита във фонд "Сигурност на електроенергийната система". "Считам, че увеличението на цената на електроенергията, което КЕВР определи, е справедливо и той е значително под инфлационните индекси", каза служебният министър на енергетиката. 

Малинов коментира и отлагането с една година на либерализацията на пазара на тока.

"Либерализация на цената на дребно за битовите потребители и по сега действащия закон ще се случва от 1 януари 2026 година. Единственото, което беше отложено - механизмът, по който ще бъде компенсиран битът за този период от първи юли тази година до следващата година и запазване функцията на обществения доставчик", каза той.

Според него решението не е популистко, защото Националната електрическа компанията не е готова за този момент. 

"Трябва да има информационна кампания, с която всеки един битов потребител, всяко едно домакинство да бъде запознато и да няма стрес при преминаването на либерализация. Подготвя се именно такава кампания", каза Малинов.

Не би следвало България да загуби средства по Плана за възстановяване и устойчивост за либерализацията на електроенергия, поясни още той.

Попитан дали би останал на поста си в редовен кабинет, той коментира, че е възможно, но зависи от много неща. "Бих помислил, но зависи от предложението и от кого е предложението. Важно е и какъв е съставът на правителството, кой би бил министър-председател", заяви Малинов. 

Владимир Малинов отбеляза, че шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян планово заради технически проблем.

"Рецидивът на проблема трябва да бъде решен сериозно, с професионализъм и да бъдат извършени всички необходими дейности. Ремонтът на шести блок ще продължи до края на месец юни и при необходимост ще бъде удължен", каза енергийният министър.

Той обясни, че няма съмнение, че е подсигурено новото свежо американско гориво на пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

Той коментира и изготвянето на пътната карта за "Турски поток", като поясни, че няма участие в това.