Преходът към чиста енергия е ключът към преодоляването на предизвикателствата, свързани с енергийната сигурност. Възобновяемите енергийни източници и иновациите ще ни помогнат да създадем едно устойчиво енергийно бъдеще. Това каза Матю Болдуин, заместник генерален директор на Генерална дирекция "Мобилност и транспорт" в ЕК, във видеообръщение към участниците в най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които се включват над 130 панелисти от 10 държави.

Матю Болдуин участва в сесията "Енергийна свързаност и трансформация на базовите енергийни мощности".

Болдуин посочи, че предизвикателствата в енергетиката са огромни и очерта няколко основни послания за преодоляването им. Основното е, че всички ние трябва да се ангажираме със зеления преход, каза Болдуин.

По думите му България трябва да продължи да работи по реформите и да използва възможностите за декарбонизация на енергийната система. Той добави, че страната ни има възможност да ускори изпълнението на плана за устойчивост и развитие, така че да се използват 1,4 млрд. евро инвестиции планирани за 2023 г.

Трябва да се намали зависимостта от минерални суровини и да се използва повече възобновяема енергия - всички ние, включително и България, трябва да намалим тази зависимост, каза още Болдуин.

Той отбеляза необходимостта от подобряване на инфраструктурата и електропреносната мрежа, от опростяване на процедурите за свързване и даване на възможност за по-бързо и ефективно използване на възобновяема енергия.

Трябва също да се дадат повече стимули за енергийна ефективност за преодоляване на енергийната бедност, каза Болдуин. Той добави, че България трябва да приоритизира тези дейности, а основната от тях е постигането на по-добра ефективност в сградите, което ще даде възможност енергийното потребление и сметките да се намалят, и да се подобри комфортът и удобството на гражданите и през лятото, и през зимата. Едновременно с това инициативите трябва да бъдат насочени към справяне с енергийната бедност и осигуряване на достъп до устойчива енергия и енергия на достъпни цени, заключи Болдуин.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.