"Енергията, която предоставят възобновяемите източници, е непостоянна, а това създава проблеми пред операторите, било преносни или преразпределителни дружества. Трябва да се научим да управляваме и използваме тази енергия, защото е с изключително ниски оперативни разходи, което води до по-голяма добавена стойност" - това каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news. 

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави, а Ангелин Цачев се включи в сесията "Възобновяемата енергия, бъдещето на водорода и новите климатични технологии". 

Той посочи, че заявленията при тях надхвърлят 40 000 мегавата и въпреки че не знаят каква част ще се осъществят, като оператор се готвят да посрещнат това предизвикателство.

По думите му възобновяемите мощности водят до три основни предизвикателства - присъединяването, управлението на мрежата и максимално ефективното използване на възобновяемата енергия. 

Третото тепърва идва на дневен ред. "В България товарът в системата през лятото е около 4500 мегавата. Половината от тях идват от АЕЦ, а останалите - от соларните централи", обясни Цачев. Той допълни, че ако енергията от соларните централи няма да може да бъде използвана, тя трябва да бъде изнесена, но няма къде, защото в съседните страни вече имат изградени достатъчно соларни централи. 

На въпроса къде да бъде употребена тази енергия Цачев предложи два подхода: енергиен коридор, който да свързва цяла Южна Европа със Северна, и производство на зелен водород. Според него двата подхода трябва да се развиват паралелно. 

В тази връзка главният изпълнителен директор на "Електрохолд България" Карел Крал сподели, че тяхната цел е по-скоро зелено потребление, а не производство. "Това е много важно на ниво присъединяване на ВЕИ мощности - да произвеждаме там, където потребяваме", подчерта той. Крал сподели за административния аспект, с който се сблъскват - от 300-400 заявки през 2019 г. за новите присъединявания на тяхната мрежа са стигнали до 11 000. "На всички даваме становище за присъединяване. В Германия, например, се събират накуп и се разглеждат съвместно", даде за пример той. Вторият аспект е технически - преносните оператори, които отговарят за балансирането на мрежа, за да няма спиране. 

Тук дойде и изказването на Цачев, който подчерта, че финансовият ресурс е налице, но човешкият липсва. "Кадрите са най-ценното, което ни трябва, те са в основата на цялата зелена трансформация", каза той.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.