България трябва да прекрати проекта АЕЦ "Белене", каза директорът на програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров по време на международната конференция на тема: "Перспективи пред енергийната и климатичната сигурност в Европа", която се проведе в София. В нея чрез онлайн връзка се включиха и енергийни експерти от Франция и Германия.

Според Владимиров бъдещето на ядрената енергетика трябва да е един от основните изводи, които страната ни трябва да си направи при разработване на новите енергийни политики. Експертът използва данните от прогнозни модели на ЦИД, според които на страната ни едва ли ще е необходима нова ядрена мощност след 2040 г. Според експерта страната ни трябва да насочи усилията си към инвестиции във възобновяеми източници и да започне да усвоява енергийния потенциал на Черно море, чрез изграждане на офшорни вятърни електроцентрали и използване на геотермалната енергия.

Ключови в новата енергийна стратегия на страната ни трябва да бъдат и вложения в енергийна ефективност, децентрализиране на енергийната система и инвестиции в умни мрежи. Това са източници на енергия, които България все още не използва достатъчно. В момента се използва само една трета от потенциала. Трябва да се разработят и възможности за складиране на електроенергията, сподели още Владимиров визирайки системите за съхранение на енергия, които се развиват в Европа и САЩ. Според него е грешка да обвиняваме Зелената сделка за енергийните ни проблеми. "Тя е лек, не е проблем", категоричен бе Владимиров.

В държава като България, която няма финансови ресурси в сравнение с Германия и Швейцария, е добре да има ядрени мощности. Това заяви с онлайн включване директорът на Центъра за енергетика и климат във Френския институт за международни отношения Марк Антоан Еил-Мазега по време на днешната конференция. По думите му в случая говорим не за огромни ядрени капацитети, а за по-лесно управляеми мощности до 2030-2040 година.

В Германия обаче не са толкова големи фенове на ядрената енергетика и тази политика ще продължи и занапред. Това стана ясно от думите на Кристиан Редл, експерт в института Agora Energiewende. Според него най-късно до 2030 г. ще бъде ликвидирана въглищната енергетика, ако искаме Европа да изпълни целите по плана "Готови за 55".

3e-news.net