МЕТ е търговец, с ясни финансови резултати, ясен мениджмънт и структура на управление. Няма руски газ, има втечнен газ, който ще бъде получаван от 18 май нататък в България. Това отговори министърът на енергетиката Александър Николов на въпрос от бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова за посредниците по време на изслушване в парламента във връзка със спрените газови доставки от Русия.

Преди това Петкова коментира, че "Булгаргаз" не е резервирал нито една молекула природен газ за България, а това резервиране на капацитет е осъществено от фирмата МЕТ. По думите й настоящият изпълнителен директор на "Булгаргаз" е довчерашен изпълнителен директор на фирмата МЕТ.

Фирмата МЕТ ни доставя отново руски газ, но с 30 процента по-висока цена, каза Петкова.

Това, което вие наричате посредници, по принцип са търговци, обърна се Николов към ГЕРБ и коментира какво се е случвало, по думите му, под строгия надзор на предишните управляващи. Той посочи, че за четири месеца от ноември 2019 г. до февруари 2020 г. "Булгаргаз" закупува 2,066 млн. мегаватчаса от корпоративни лица. По думите му, през тези четири месеца дългосрочните договори, както с Азербайджан, така и с "Газпром" са били валидни, така че не е било необходимо да се използват т.нар. посредници.

Дотолкова доколкото механизмите за доставка на природен газ или всички други алтернативни трасета, включително Каспийския регион и съществуващите терминали в Турция и Гърция ще ни позволят, нагнетяването в хранилището в Чирен ще продължи със същите темпове, с които е планирано и по-рано, заяви още енергийният министър по време на изслушването. По времето на война най-неразумното нещо е да се сключват дългосрочни договори, каза още той относно преговори с "Газпром".

След изслушването от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще пуснат сигнал до МВР, ГДБОП и ДАНС за продаван от МЕТ по-скъп руски газ на "Булгаргаз", за да го проверят.

Българският енергиен холдинг е взел всички мерки в подкрепа на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", увери Иван Андреев

От страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ) са взети всички мерки в подкрепа на действията на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за осигуряване на непрекъснато снабдяване на българските потребители. Това заяви от своя страна изпълнителният директор на БЕХ Иван Андреев. Осигурен е необходимият финансов ресурс за всички действия и са привлечени допълнителни консултанти, които да осигурят съответно анализ на договорите и договорните отношения с "Газпром", каза още той.

По думите му в ситуацията на санкционен режим спрямо Русия, България няма как да действа самостоятелно извън Европейския съюз. Не смятам, че има рискове към момента, коментира още Андреев.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов потвърди, че на първи април в дружеството е получено писмо от "Газпром", че плащанията по договора за доставки на газ трябва да стават съгласно указа на руския президент Владимир Путин. "Общо взето става дума, че "Булгаргаз" трябва да открие две банкови сметки в "Газпромбанк" на свое име, едната - в щатски долари, другата - в руски рубли", информира той. Йоцов обясни, че "Булгаргаз" се е консултирала с международна компания. И разкри, че според експертите предложеният нов механизъм за заплащане на природния газ "представлява "реален риск "Булгаргаз" да изпадне в забава или неизпълнение на паричните си задължения".

Йоцов каза още, че новият механизъм предполага и други процедури, които не са свързани с обективни критерии и увеличат правната несигурност от приемането на предложението.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов увери, че газопреносната мрежа функционира в нормално състояние. Осигурени са в пълен обем заявките на клиентите, добави той.

Министърът на енергетиката Александър Николов коментира, че голяма част от инфраструктурата, по която днес се осигурява природен газ, е построена през 70-те години. "Да се говори, че е построена последните 10 години е меко-казано странно", смята той. "По време на война до нас загрижеността за "трети партньор", особено такъв от Русия, е трогваща", каза още министърът.