Украинската криза може да застраши доставките на руски газ за Европа, които за някои страни са жизненоважни. За да избегне подобна ситуация, Европейският съюз отправя поглед към американския втечнен природен газ (ВПГ), коментира френската телевизия "Бе Еф Ем бизнес" (BFM business), цитирана от БТА.

Във Вашингтон днес ще се проведе заседание на Енергийния съвет ЕС-САЩ, посветено на сигурността на газовите доставки и намаляването на зависимостта от изкопаемите горива. От европейска страна участват върховният представител за външната политика Жозеп Борел и еврокомисарят за енергетиката г-жа Кадри Симсон.

Много страни се опасяват, че Русия, която сега осигурява 40 процента от газа за Стария континент, може да намали доставките в случай на конфликт с Украйна. Част от решението при евентуално спиране на руския внос могат да се окажат САЩ с техния ВПГ.

Кондензиран до течно състояние, ВПГ може да се доставя от цял свят с кораби. Регазифициран при пристигането му в метановите терминали, той може да се преразпределя в газообразно състояние през системата от европейски газопроводи.

САЩ вече са най-големият доставчик на ВПГ за Европейския съюз, но с оглед възможните шокове в снабдяването при евентуална руска инвазия в Украйна Вашингтон укрепва сътрудничеството с различни европейски правителства и с операторите на пазара, за да доставя допълнителни обеми, отбелязва "Бе Еф Ем бизнес".

Преговорите ще продължат на заседанието с представители на Европейската комисия днес, на което Вашингтон ще се опита да успокои европейците, тъй като безпокойствата са големи. В случай на война в Украйна САЩ заплашват Русия със санкции и вече обявиха, че в случай на нападение спорният газопровод "Северен поток-2" между Русия и Германия (вече довършен, но още не влязъл в експлоатация) няма да заработи.

Опасенията са, че като ответна реакция Москва може драстично да намали доставките на течни изкопаеми горива, които за много европейски страни са жизненоважни.

Целта на срещата във Вашингтон според "Бе Еф Ем бизнес" е да се изработи "план Бе" и да се намерят най-добрите решения за запазване на допълнителните газови доставки за Европа.

Но "това не е "План Бе", това е по-скоро "план Це, Е или Еф", защото при сегашното положение на нещата е проблемно да се заменят всички руски газови доставки", подчертава Жан-Пиер Фавенек, преподавател в Ай Еф Пи скул (IFP School). Европа внася близо 20 процента от газа си от различни страни като Катар и Нигерия, но в твърде ограничени количества, уточнява той.

А въпреки че в момента САЩ развиват усилено производството си на ВПГ, част от европейските страни, сред които Франция, остават несигурни спрямо вноса на американски газ, защото част от него е получен от шистов добив.

САЩ изнасят своя газ навсякъде по света. Това означава, че количествата, които могат да бъдат подадени за Европа, остават сравнително ограничени, отбелязва енергийният експерт. Според него Европа ще си има много грижи, ако руските доставки спрат.

Такава вероятност обаче все още не е на дневен ред, уверява той. Твърде малко вероятно е Москва "да спре кранчето". В такъв случай според експерта руснаците биха "се простреляли в крака", тъй като има и прекалено много петролопроводи, които стигат до Европа, а продажбата на газ е от особено значение за Москва