Топлофикационните дружества в страната не са доволни от предложените цени за услугите си, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) им определя за новия регулаторен период. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените на топлоенергията, което се проведе днес. От енергийният регулатор признаха за своя фактическа грешка в доклада за цените - не са превалутирали разликата евро-лев при цените на въглеродните квоти, което е довело до ощетяване на всички топлофикационни дружества. Корекцията ще бъде направена, което със сигурност ще доведе и до промяна в ценовите параметри на всяко отделно дружество.

Директорът на "Топлофикация София" Александър Александров поиска от КЕВР и по-добре да изчисли надвзетия или недовзет разход на дружеството. Също така и формулата за ценообразуване на природния газ не включвала и задължителните компоненти за пренос и достъп до газовата мрежа. Така, според сметките на столичното парно, недовзетият приход на дружеството достига почти 5,4 млн. лева.

Анна Димитрова от "ЕВН България Топлофикация" поиска да бъдат признати в пълен размер и разходите за заплати на персонала. Непризнаването на разходи ще възпрепятства рехабилитацията на топлопреносната мрежа в Пловдив и дългосрочно ще донесе до влошаване на услугата, категорична бе тя. Заради липсата на превалутиране при покупката на емисии дружеството е било ощетено с 1,2 млн. лева с предложението на КЕВР, сочат данните на "ЕВН България Топлофикация". От компанията припомниха и решението на съда, че разходите за балансиране трябва да бъдат включени в цените.

Директорът на "Топлофикация Плевен" инж. Йордан Василев, заяви, че подопечната му компания не е съгласна със заложеното от КЕВР увеличение на загубите, както и поставената цел да произведат още 5000 мвт енергия. "Ние просто няма на кого да ги продадем тези количества енергия", аргументира се инж. Василев. По отношение на природния газ пък КЕВР не е взел предвид сезонната неравномерност в потреблението на плевенската топлофикация.

По време на заседанието всички енергийни дружества бяха на мнение, че прогнозата на КЕВР за цена на вредните CO2 емисии от 47 евро/тон е силно занижена и това ще повлияе негативно върху финансовото състояние на компаниите през следващия регулаторен период.

Директорът на "Топлофикация "Враца" инж. Радослав Михайлов възрази и срещу корекциите на КЕВР за разходите за пренос на дружеството. "Тези разходи са непостижими в рамките на ценовия период. Нашите изчисления показват, че за да ги намалим с 9000 мвтч трябва да подменим над 20 на сто от топлофикационната мрежа", коментира той по време на заседанието.

Сходни бяха и възраженията на директорите на топлофикационните дружества в Русе и Перник. За Топлофикация Сливен сериозен е проблемът с текучеството на персонала, а КЕВР и в момента не разрешава да се увеличават разходите за заплати на служителите.

От ТЕЦ "Брикел" подкрепиха исканията на колегите си, които бяха изразени преди това. Те също поискаха корекция на прогнозата за цената на квотите CO2. Според нас няма как цените да останат на ниво от 47 евро/тон, обясни Маргарита Милева от ТЕЦ "Брикел".

От ТЕЦ "Бобов Дол" настояват КЕВР да признае разходите им за инвестиции в когенериращи мощности и производството на зелен водород. Само от непризнаването на разходите за когенериращото производство разликата е 18,8 млн. лв. А след всички забележки по доклада разликата се натрупва до 83 млн. лв. ощетяване на ТЕЦ "Бобов Дол", стана ясно още от думите на инж. Любомир Спасов. Той съобщи, че сериозна част от разходите на дружеството не са признати. "Не е добър вариант тези приходи за централата да се прехвърлят в следващи регулаторни периоди", смята инж. Спасов.

Ето и предложенията за цените на КЕВР:

За "Топлофикация София" произведената електроенергия ще се увеличи с близо 35% и вече ще струва 227,29 лв/мвтч без ДДС, а топлата вода и парното ще поскъпнат с 14,25 на сто до 93,79 лв./мвтч без ДДС.

За "ЕВН България Топлофикация" преференциална цена на електрическата енергия се увеличава с 29 на сто и след 1 юли ще бъде - 213,63 лв./MWh без ДДС, а еднокомпонентната цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода се увеличава с 8,9% до 95,67 лв./MWh без ДДС.

За "Топлофикация Плевен" цената за произведения ток се увеличава до 226,58 лв./мвтч, като увеличението е с малко над 31%, спрямо настоящия регулаторен период. Топлата вода и парното поскъпват с 8,1 на сто след 1 юли и цената ще бъде 78,56 лв./мвтч без ДДС.

За "Топлофикация Бургас" произведения ток чрез когенерация ще се увеличи до 220,19 лв./мвтч или с 32,5 на сто, спрямо сегашната цена. Топлата вода и парното за клиентите ще поскъпнат с 10,75 на сто до 78,70 лв./мвтч без ДДС.

За "Веолия Енерджи Варна" ЕАД цената на произведения ток се увеличава до 228,06 лв/мвтч. Там поскъпването е с 32,26 процента. Топлата вода и парното нарастват с 11% и след 1 юли ще струват 93,43 лв./мвтч без ДДС.

За "Топлофикация - Враца" преференциалната цена на електрическата енергия става 242,86 лв./MWh като увеличението спрямо предходния период е с 33,4%. Топлата вода и парното във Враца поскъпват с 9,5 на сто до 86,68 лв./мвтч без ДДС.

За "Топлофикация ВТ" - Велико Търново, преференциалният ток се увеличава до 266,48 лв./мвтч като поскъпването спрямо сегашния ценови период е с 22,36 на сто. Топлата вода и парното в старата ни столица поскъпват с 13,27 на сто до 98,84 лв./мвтч без ДДС.

За "Топлофикация-Разград" преференциалната цена на електрическата енергия се вдига с 15% до 218,67 лв./MWh. Там топлата вода и парното ще поскъпнат с 9,88 на сто до 94,20 лв./мвтч без ДДС.

За "Топлофикация Русе" токът от когенерациите се увеличава до 252,22 лв./мвтч и поскъпването е с 22,57 на сто, спрямо цените през настоящия регулаторен период. Топлата вода и парното се увеличават до 81,71 лв./мвтч без ДДС (увеличение с 7,6 на сто).

За "Топлофикация Перник" преференциалната цена на електрическата енергия става 216,22 лв./MWh, което е увеличение спрямо сегашния период с 15,47%. Парното и топлата вода в Перник поскъпват с малко над 10 на сто и след 1 юли ще струват 80,76 лв./мвтч без ДДС.

За "Топлофикация Сливен" токът от когенерацията се увеличава с 9,65% до 191,49 лв./мвтч. Топлата вода и парното там поскъпват минимално - с 1,75 на сто до 76,66 лв./мвтч без ДДС.

За "Топлофикация Габрово" и този сезон ще продава най-скъпия ток, колкото и малко да е производството там. Преференциалната цена на електрическата енергия достига 348,82 лв./MWh или увеличението е с 18,9 на сто. Парното и топлата вода се увеличават до 107,85 лв./мвтч без ДДС (поскъпване с 8,76 на сто)

АЕЦ "Козлодуй" ще доставя топла вода и парно на клиентите си на цена от 49,99 лв./мвтч без ДДС. Увеличението там според анализа на КЕВР е с 11,78 на сто.

За ТЕЦ "Брикел" преференциалната цена на електрическата енергия става 215,53лв./мвтч и поскъпването е с 15,65 на сто. Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода се поевтинява с 9,45% до - 69,53 лв./мвтч без ДДС.

За "ТЕЦ Бобов Дол" преференциалната цена на електрическата енергия става 196,13 лв./мвтч (увеличение с 24,8 на сто). Еднокомпонентната цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода се намалява с 25,2 на сто до 55,44 лв./мвтч.

Окончателните цени за топлофикационния сектор за периода юли 2021 - юни 2022 г. ще бъдат утвърдени от регулатора на 7 юни на закритото заседание.