Защо в момента имаме нужда от много повече ресурси, отколкото добиваме? Какво мислят за зелената енергия, за климатичните изменения и за изследването и сдобиването на природни богатства учените геолози? Как геоложките проучвания на Антарктида помагат в развитието ни? Защо е необходимо да знаем от къде идват всичките ни удобства? Това са посоките на актуалния дискусионен клуб в "Dir.bg" вдъхновен от новата българска експедиция на ледения континент.

31-вата Българска антарктическа експедиция към о. Ливингстън е в ход. Това е повод за конструктивен разговор за Антарктида и геолого-проучвателните дейности там. Участниците са д-р Стефан Методиев - главен геолог "Проучване" в Дънди Прешъс Металс и д-р Стефан Велев, главен асистент в специалност "Геология" в СУ "Св. Климент Охридски".

"Как точно Леонардо Ди Каприо може да ми обясни нещо за глобалното затопляне, докато хвърчи с частния си самолет?" Това пита реторично Методиев, според когото имаме "бяло лицемерие". Ученият обяснява: "Ние, златния милиард от човечеството, в който имаме всичко - твърдим че останалите седем милиарда нямат право да го имат. Затова, можем да задоволим нашите нужди с това, което вече е добито - като го рециклираме. Но имаме 3 милиарда в развиващи се страни. И още 3 милиарда в тотална нищета. А тези хора нямат нужда просто от телефони. Те искат да излязат от керпичените колиби и да живеят в железо-бетонни домове. Но за този начин на живот са необходими суровини".

Относно рециклирането, за да преизползваме ресурсите и за да не замърсяваме - учените обясняват, че то е решение, но временно, защото в момента имаме нужда от много повече ресурси, отколкото добиваме.

По въпроса с т.нар. "зелена енергия" те дават за пример ветрогенераторите или соларните панели, които също изискват ресурси. Затова, казват геолозите - чистата зелена енергия не съществува. В контекста на използването на ресурси, те посочват и онези 300 хиляди тона стомана, които са били нужни за построяването на стадионите на световното първенство по футбол в Катар.

Геолозите обясняват изследователския си порив към науките за Земята. Но и споделят убеждението си, че е нужно преди да консумираме - да опознаем и да проучим природата около нас

"Масово срещам хора, които консумират ресурсите на природата, но не знаят за процеса, по който метала или горивото, които ползват стигат до техните автомобили или пък смарт устройства" - казва д-р Стефан Велев.

Учените са водени от любопиството, но припомнят и че науката "Геология" е в основата на всички ресурси, които ние използваме.

Според д-р Стефан Методиев поколенията зад нас не осъзнават от къде идва всичко, което ни заобикаля и как бива добито. Той споделя, че специалност Геология в Софийския университет имат честта да се срещнат с доайени в новото време на Геологията, включително проф. Христо Пимпирев. "Но професорът, който ни преподаваше рудообразователни процеси твърдеше, че първия човек на планетата е бил геолог и последния човек ще бъде геолог" - припомня си Стефан и допълва: "Дори първият примат е намерил смисъл да използва ресурсите - кремък или сечиво и да ги вкарва в бита си, за да му вършат работа. А този процес е еволюирал до степен да произвеждаме собствени химични елементи на базата на ресурсите, които добиваме. И за да имаме всички съвременни високотехнологични устройства".

В интересния разговор ще научите още:

Какво става, когато заради войната - за изследванията на Антарктика се изключват GPS системите?

Защо неинвазивните методи и новите технологии помагат на геологията?

Защо на Антарктида човек се научава да бъде пестелив?

Как геоложките проучвания са важни за икономиката, живота и природата?

Какъв шанс са кризите?