Светът трябва да намери 1,3 трилиона долара допълнителни инвестиции до 2030 г., за да увеличи всички видове енергийно производство от възобновяеми източници до петрол и газ, за да избегне енергийната криза. Това заявяват в свой анализ от американската банка JP Morgan в първата си годишна енергийна прогноза, предаде агенция "Ройтерс".

"Основната ни констатация е, че до 2030 г. ръстът на търсенето на енергия ще надхвърли ръста на предлагането с около 20% въз основа на настоящите тенденции, основно движени от нововъзникващите икономики и техните усилия да се развиват и извеждат своите граждани от бедността", обясняват стратегическите анализатори на компанията Марко Коланович и Кристиян Малек.

Инвестициите ще трябва да включват всички горива, включително нефт и газ, възобновяеми енергийни източници и ядрени източници, като само търсенето на петрол се очаква да нарасне с около 10% до 2030 г., а това на природен газ с 18 на сто. "Не всички горива са направени еднакви и в по-голямата си част (и в рамките на този времеви хоризонт) различните източници на енергия не са напълно заменими - слънчевите панели не могат да заменят петрола, необходим например в промишленото производство на нефтопродукти", се казва в доклада на JP Morgan.

"Докато не бъдат налични мащабируеми, надеждни, чисти и достъпни технологии, светът ще трябва да работи с всички настоящи източници на енергия - изкопаеми и нефосилни - и техните съответни недостатъци", се отбелязва още в доклада.

3e-news.net