Правителството засега няма да предлага на ЕК да се гарантира работата на тецовете до 2038 г., каквото решение бе взето в предишния парламент. Тогава депутатите задължиха кабинета да предоговори българския план за възстановяване относно енергетиката.

Това става ясно от подготвената от кабинета промяна в плана, която ще се обсъжда, преди окончателно да бъде предложена на ЕК. В новия вариант е записано, че емисиите се намаляват с 30% и остават да работят само двете американски централи и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". До 2026 г. поетапно ще се спират други мощности за 800 мегавата. Това означава, че няма да работят трите други частни централи - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3", чиято мощност е точно 800 мегавата, съобщи "24 часа".

Според юристи по корпоративно право приемането обаче на такова решение може да бъда атакувано както пред български съд, така и пред Съда на ЕС. Причината е, че не се предлага пропорционално за всички централи намаление на производството, а се посочва, че едни затварят, а други остават да работят.

Друго основание може да е формулировката в промяната в плана, че от експлоатация се извеждат "технологично остарели електроцентрали на въглища". Само че държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" работи от 1962 г., а ТЕЦ "Бобов дол" например е пуснат 10 години по-късно, посочват експертите.

Като трета причина за завеждане на дело се сочи, че е достатъчно да се намали производството на държавната тец с 50% и ще се изпълни извеждането от експлоатация на 800 мегавата мощности, без да се налага спирането изцяло на останалите централи. Освен това държавната тец бе поставена сред най-големите замърсители на въздуха в Европа от европейската неправителствена организация Transport&Environment. Там са още 7 топлоцентрали в Германия и една в Полша.