Британският петролен и газов гигант "Шел" (Shell) ще придобие сингапурската компания за втечнен природен газ (ВПГ, Liquefied natural gas, LNG) "Павилиън енерджи" (Pavilion Energy) от глобалната инвестиционна компания "Темасек" (Temasek). Така "Шел" се стреми да засили лидерската си позиция в сферата на доставките и търговията с втечнено синьо гориво, съобщи Ройтерс, цитирайки изявления на европейската енергийна компания.

От "Шел" и "Темасек" не разкриват подробности по финансовите параметри на сделката, предаде БТА.

"Сделката надвишава вътрешната норма на възвръщаемост за интегрирания газов бизнес на "Шел", изпълнявайки амбицията за растеж от 15-25 процента по отношение на закупените обеми спрямо 2022 г.", се казва в изявлението на компанията, в което се посочва още, че нейните капиталови разходи остават непроменени.

До 2030 г. "Шел" планира да разшири бизнеса си с ВПГ с 20 до 30 процента в сравнение с 2022 г. Тази сделка се очаква да помогне за постигането на тези цели, добавиха от компанията.

Според експертите на енергийния гигант глобалното търсене на ВПГ ще нарасне с повече от 50 процента до 2040 г., тъй като преминаването от въглища към газ набира скорост в Китай, страните от Южна и Югоизточна Азия.

"Ние вярваме, че "Шел" е в добра позиция да развие бизнеса на "Павилиън енерджи" и да укрепи своя глобален хъб за ВПГ в Сингапур", каза Джулиет Тео, ръководител на групата за развитие на портфолиото на "Темасек" и ръководител на пазара в Сингапур.

Сделката ще предостави на "Шел", който вече е най-големият търговец на ВПГ в света, достъп до газовите пазари в Европа и Сингапур, докато агресивно разширява присъствието си в сектора, след като през миналата година отчете огромни печалби.