Към момента газът до края на годината е осигурен на конкурентни цени, наполовина на тези на борсата. Това каза министърът на енергетиката по време на изслушване в Народното събрание. То беше поискано от ГЕРБ, за да стане ясно как е действало предишното правителство от момента на спирането на руския газ от 27 април до сега, наред с предприетите стъпки от служебния кабинет.

Министър Христов изтъкна, че благодарение на своевременните мерки на новото ръководство на "Булгаргаз" цените са "овладени" и за ноември те са значително по-ниски от тези, които бяха за септември. Освен това те са по-ниски и от борсовите цени.

"Ако "Булгаргаз" беше купувал на цени, които са близки до борсовите, загубите за България биха били в порядъка от 200 млн. лева на месец", каза Росен Христов. Той уточни, че спестяванията са от количествата, които се купуват като втечнен газ, защото трябва да се извади договорът с Азербайджан.

Министър Христов добави, че старото ръководство на "Булгаргаз" е правило малко конкурентни процедури през периода април - август. Именно тези процедури обаче дават в пъти по-големи отстъпки от тези, които са на директното договаряне.

"Ако практиката е била просто да се купува газ през "Газов Хъб Балкан", отново спестяванията биха били в порядъка на десетки и стотици милиони за периода", направи сравнение служебният енергиен министър. Той добави, че информацията за тези практика и цялата документация са предадени на съответните компетентни органи. В момента текат паралелно няколко проверки от различни служби, които проверяват този казус и в най-скоро време се очаква да се получат доклади от тях.

По думите му към края на ноември ще има информация относно доставките на втечнен газ за 2023 г., като паралелно с това се водят интензивни преговори с гръцки, турски и италиански контрагенти за осигуряване на слотове.

От ПП реагираха с изявление в кулоарите на НС.

"Да се похвалиш, че цената на газа, която договаряш за ноември, е по-ниска от цената, която ние сме договаряли за август и септември, не е никакво геройство. Това е просто борсова цена", коментира Асен Василев по време на брифинг в Народното събрание по повод изнесената информация от Росен Христов. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" беше категоричен, че тяхното правителство е подсигурило доставките на газ до октомври, информира БТА. На въпрос дали искат смяната на енергийния министър, Василев отговори, че по-скоро трябва да има редовен кабинет и министър, който да се отчита редовно в парламента.

Кирил Петков пък настоя, че "Газпром" едностранно е прекратил доставките на газ за България. "Да сравняваш цена на съществуващи доставки в средата на най-голямата енергийна криза в Европа, с тези, на които би доставял "Газпром", ако продължаваше договорът, е абсолютно нелепо. Този министър с всяко негово изказване провокира Европейската комисия да го опровергава", изрази недоволство Петков.

"Това, което отново се спомена в пленарна зала, са цените, по които ние сме купували - отново се споменаха онези фактури, които Делян Добрев разнасяше по вашите студиа, коментираше се цената от 110 евро и това дали тя е висока. Всъщност ние чухме, едно неаргументирано потвърждение от служебния министър на енергетиката, че цената била по-висока", посочи Венко Сабрутев. "Ние сме били във форсмажорни обстоятелства и пак сме купували газ по-евтино, продължават да твърдят от ПП.