България планира да изгради капацитет за съхранение на енергия за 6000 Mwh и това да бъде факт до средата на 2026 г. Планира се да бъде изграден и нов завод за батерии край Стара Загора, който ще бъде използван именно за тези системи за съхранение на енергия. Това стана ясно по време на първоначалното представяне на новите идеи, включени като проекти в Плана за възстановяване на страната ни.

Разчетите бяха представени от енергийния министър Александър Николов, а в срещата участваха синдикатите, държавната ЕСО, представители на американските топлоцентрали и фотоволтаичния сектор у нас.

Това на практика представлява една нова ПАВЕЦ, обясни Асен Василев по повод на идеята за създаване на нови системи за съхранение. Идеята е да бъде закупена национална инфраструктура за съхранение на енергия.

В проектa се включва и внедряването на умни мрежи, а това ще позволи намаляване на технологичните загуби по мрежата, прозрачност, точност и бърза реакция при аварии. Намерението ни е още през тази година да започнем да изграждаме този завод, обясни финансовият министър.

От преработения План за възстановяване отпада идеята да се изгражда нова газова централа в комплекса "Марица Изток".

Правителството смята да запази и частните инвестиции в комплекса и след изтичането на дългосрочните договори. Самите контракти изтичат през 2024 г. на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и през 2026 г. за ТЕЦ "AES Гълъбово". Идеята е в този период вече да работи газовата връзка Комотини - Стара Загора и при инвеститорски интерес да се даде възможност да се строи газова централа на изцяло пазарен принцип.

Държавата планира да прекрати и огромния износ на електроенергия и с помощта на батериите тази електроенергия да се използва от българския бизнес. Ще бъдат вложени и сериозни средства в проучвания и пилотни проекти на геотермална енергия. Избрани са шест зони, в които ще се правят тестове на дълбочина 2000-3000 метра.

Проектите са в района на Сапарева баня, Велинград, между Пазарджик и Пловдив, по поречието на р. Ерма. Другите два проекта за сондажи са между Враца и Ловеч и край Варна. Вече са водени и преговори с компании като ще се използва опитът на Турция в тази посока, обясни енергийният министър Николов. По думите му ще се увеличи и капацитета на бъдещата геотермална централа от 5MW на 24MW.

Отделно държавата планира да води преговори със САЩ за технология за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй", стана ясно по време на дискусията. Преговорите ще бъдат не само за нови ядрени мощности, но и за LNG проекти, както и за системи за съхранение на CO2.

България ще спазва ангажимента си за ограничаване на вредните CO2 емисии, който е поет до 2030 г., обясни финансовият министър Асен Василев.

3e-news.net