Годината на високите цени на електроенергията на европейските електроенергийни борси. Така ще бъде запомнена 2021 г. Стойностите на енергоносителите, както и на въглеродните емисии стигнаха до нива, за които нито индустрията, нито битовите потребители бяха готови. Фалираха и редица доставчици на електроенергия.

До първата половина на 2021 г. все пак ценовите нива се движеха в границите на поносимото. Засилването на натиска на зеления енергиен преход на ЕС промени правилата на играта. Това стана още при очакването на новите политики на ЕК за повишаване на целите за намаляване на вредните емисиите от 40% до 55% през 2030 г. Първият сигнал за ръст на цените на пазара дадоха СО2 квотите, които се оказаха в основата на повишението до средата на годината. След това дойде ред на природния газ. Въглищата, които всички отписваха, се оказаха необходими, особено заради тревожното явление - по-слабото производство на електроенергия от вятър. Така през годината се редуваха фактор, след фактор, за да се стигне до безпрецедентни цени на електроенергията в сегмента "пазар ден напред". На 22 декември 2021 г. в този сегмент във Франция бе отчетен рекорд за всички времена - 452.94 евро за MWh. Надеждата е този ценови рекорд да остане в миналото и да не се повтори. Като цяло обаче истината е, че през 2021 г. нивата в сегмента "ден напред" на европейските електроенергийни борси са в пъти по-високи, отколкото през 2021 г.

Цените - от 40 до 400 евро за MWh

Всички бяха наясно. Още в началото на 2021 г. Европейската комисия заяви, че през 2021 г. ще бъде представена новата визия за енергийния преход - стройна и непоклатима. Поне за тези, които стоят зад формирането й. Новината бе налице. Нищо, че бе ясно оповестена едва в средата на годината. Така в очакването на новината, получила името Fit for 55 (Готови за 55) премина и първата половина на годината, в която европейските електроенергийни борси се готвеха и за преминаването в новата реалност - обединен европейски електроенергиен пазар.

Преди година в първият работен ден 4 януари (4.01.2021 г.) европейските електроенергийни борси в сегмента "ден напред" стартираха разделени на две ценови зони. Стойностите в първата варираха от 46.74 евро за MWh в Белгия и 49.05 евро за MWh, постигнати на БНЕБ до 51.47 евро за MWh в Унгария.

Във втората цените се движеха в диапазона от 59.85 евро за MWh във Франция до 60.33 евро за MWh в Швейцария. Най-ниската стойност, постигната в посочения сегмент за бе в Испания - 11.9 евро за MWh.

Месец по-късно, към 1 февруари 2021 г. ценовите нива варираха от 48.48 евро за MWh в България, до 57.47 евро за MWh в Германия и 60.27 евро за MWh в Италия, а експертите свързваха стойностите от една страна с по-топлото време, по-ниските цени на енергоносителите и по-слабото търсене. Март стартира с цени на европейските електроенергийни борси на пазар "ден напред" , които достигаха от 49.97 евро за MWh в Германия до 54.68 евро за MWh в Румъния. Стойността на БНЕБ в първия ден на вече пролетния месец все още бе на ниво от 50.9 евро за MWh, докато в Полша гонеха стойности от 59.98 евро за MWh.

Съответно цената на газа на борсата TTF беше от порядъка на 15.82 евро за MWh, а правата за цената на емисиите на СО2 по индекса ICE EUA се движеше на ниво от 37 евро за тон.

Великденските празници на 2021 г. пък донесоха отрицателни цени за четири от европейските електроенергийни борси. Стойността, постигната на енергийната борса в Германия в сегмента "ден напред" се срина до минус 17 евро за MWh (5.04.2021 г.), което оформи огромна разлика със стойността на БНЕБ, която тогава бе от порядъка на 35.26 евро за MWh, в Испания - 44.55 евро за MWh, а в Гърци - 62.58 евро за MWh.

Първият все още не така забележим ръст на ценовите нива на европейските електроенергийни борси започна именно след Великденските празници през 2021 г. Постепенен ход към нивото от 60 евро за MWh става факт още в началото на месец май 2021 г. Този факт стана забележим едва в средата на месец май, когато уверено европейските електроенергийни борси добавиха 10 евро върху вече затвърдените стойности и се устремиха към нивото от 70 евро за MWh. А на БНЕБ бяха постигнати 86.91 евро за MWh. Определено още тогава бе почувстван и първият натиск от цените на СО2, които успяха да достигнат за съвсем кратко време ниво от 56.34 евро за тон, а газа на TTF нарасна до 26 евро за MWh. В същото време експертите коментираха, че подобно поскъпване не е имало от ноември 2018 г.

Друг е въпросът, че в България увеличението бе отдадено на обединението с Гърция през месец май, без да се разчетат факторите и новите реалности на европейските електроенергийни борси. Търсенето на хеджирането на рисковете трябваше да започне още през май-юни, за да не се получава натрупване на негативи сред индустриалните потребители. Друг е въпросът, че политическата ситуация в България често е причина за изкривяване на случващото се, а оттам и на погрешни решения за бъдещето на енергетиката и цялата икономика.

Знакът, че на пазара има нова ситуация, стана явен в началото на юни 2021 г. , когато постигнатите стойности на европейските електроенергийни борси заявиха твърдото си намерение да останат в диапазона 78 - 79 евро за MWh. Средният ръст вече се изчисляваше между 4 до 12 % за различните борси. През юни стана популярен и израза "възстановяване на търсенето". Наистина през юни бе даден и ясният сигнал, че цените на петрола ще продължат увереният си ход и имат намерение да прескочат нивото от 70 долара за барел. Оказа се, че средният скок на цената на газа на TTF през месец май вече гони 24 % (25.04 евро за MWh). Отчетен бе ръст на средната цена на квотите СО2 с 15 % и ниво от 58.29 евро за тон към 28 май, но по-висока от тази през същото време на 2020 г. с цели 160 %.

Европейските електроенергийни борси в сегмента "ден напред" влязоха в летния месец юли с цени, които варираха между 89 - 100 евро за MWh при ръст на търсенето между 2.6 до 8 % за различните страни и повишено производство на вятърните и соларни мощности.

Краят на месец юни донесе и нови цени на синьото гориво на TTF - към 32.35 евро за MWh (25 юни) и на СО2 - 55.23 евро за тон. Всъщност през юли европейските електроенергийни борси (ден напред) се опитаха и успяха да задържат вече формиралият се скок. Най-малко защото изглежда необичаен скокът да се случва през летния сезон. Намерението сякаш проработи, но само за западните европейски електроенергийни борси. В средата на август 2021 г. европейските електроенергийни борси демонстрираха за пореден път разделението на пазарни зони. Ситуацията бе отчетена внимателно от експертите, но не и разбрана от политиците. Така ценовите нива продължиха стремежа си към нови върхове на фона на твърдото установяване на петрола на ниво от над 70 долара за барел, на газа над 44.85 евро за MWh и на СО2 квотите - 55.68 евро за тон, но при по-високи стойности като тест за пазара.

С идването на септември цените на европейските електроенергийни борси твърдо заявиха намерението си за цени в диапазона - 100 - 130 евро за MWh. Повишението не спря през нито един ден от месеца, а през октомври ценовите нива от 140 евро за MWh вече не бяха изненада. Изненада бе задаващата се тенденция от рязък скок до 200 евро за MWh, отчетена през първия истински есенен месец. Ситуацията с ден за доставка 7 октомври 2021 г. притесни сериозно участниците на пазара с ценови нива, които в сегмента "ден напред" успяха да скочат над 300 евро за MWh.

Октомври даде ход на по-високи цени на енергоносителите. Стойността на сорт Brent успя да пробие нивото от 82 долара за барел. Цените на газа на TTF прехвърлиха нивото от 101 евро за MWh. Определено за отбелязване е датата 5 октомври 2021 г., когато фючърсите за газа на TTF за пръв път скочиха до 116.336 евро за MWh (над 2000 долара за 1000 куб м). Емисиите показаха, че може спокойно да прехвърлят цена от 64 евро за тон.

Така, дали под натиска на спряганото за основен фактор на поскъпването "икономическо възстановяване от COVID" , по-слабо производство на електроенергия от вятър, или под този на спекулативния капитал европейските електроенергийни борси през целия ноември доказваха, че ценовите нива от 250 евро за MWh не са непостижими. Тази тенденция се запази и през декември. Всъщност ценовите нива на европейските електроенергийни борси през двата дни - с ден за доставка 21 и 22 декември можеха да провалят коледните и новогодишни празници ако бяха повторили френския рекорд от 442.88 евро за MWh и 452.94 евро за MWh само в още две страни. Като цяло, въпреки коледния подарък с по-ниските цени, декември остава сред месеците, които индустрията, както и битовите потребители не искат да се повтаря.

Виновен ли е енергийният преход

Анализаторите са разделени на две. Според една част от тях засилването на енергийния преход е в основата на по-високите цени на енергоносителите, а оттам и на електроенергията на европейските електроенергийни борси. Други отричат. Истината, както при всички глобални спорове, е някъде по средата.

Има обаче факти, които трябва да се отчетат. Енергийният преход, към който европейските институции тласкат правителствата с директиви, по принцип би трябвало да започне да се случва в периода след 2025-2030 г. и да продължи до 2050 г. Повишението на цените обаче е факт днес и сега. Това е много по-рано от необходимото и се случва в свят, който все още живее във времето на изкопаемите горива. Те все още са в основата на икономиката. Изключването на инвестициите, които са необходими за поддържането на ресурсната база и на мощностите в този период на преход се отразяват именно във високите стойности, които днес всеки потребител плаща. Това от своя страна води до обедняване и до намаляване на готовността за онова светло бъдеще, което иначе звучи прекрасно - чист въздух, зелени градове.

На този фон европейските електроенергийни борси и особено в сегмента "ден напред" ще останат подвластни още дълго време на опростено казано "тенденцията ВЕИ". Поне до 2023 г. Това на практика означава, че индустрията има много кратък период от време, за да се предпази от новите и вече "по-зелени" цени, които ще настъпват с постепенното въвеждане от 2023 г. на данъка върху въглеродния отпечатък. Темпът на енергийния преход, както изглежда ще се засили, а на пазара, както и в живота, ще останат не всички участници.