Информационният гигант "Майкрософт" (Microsoft) обяви днес, че създава нов център за данни във финландската столица, излишната топлина от който ще се използва за отоплението на жилища и офиси в региона, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В начинанието, което американската компания представя като най-големия център за използване на остатъчна топлина в света, "Майкрософт" ще си сътрудничи с финландската електрическа компания "Фортум" (Fortum). Нейната настояща инфраструктура за градско отопление включва мрежа от 900 километра подземни тръби, които пренасят топлината до четвърт милион домакинства в Хелзинки и неговите околности.

Местоположението на центъра за данни е нарочно избрано, за да се улесни използването на остатъчната топлина, обявиха компаниите в съвместна декларация, добавяйки, че проектът ще намали годишните въглеродни емисии с около 400 000 тона.

Проектът е важен етап за един по чист свят, който стана възможен заради общата ни амбиция да намалим климатичното затопляне, каза главният изпълнителен директор на "Фортум" Маркус Раурамо.

"Майкрософт - Финландия", с който АФП се е свързал, е пояснил, че строителството ще започне, колкото е възможно по-бързо и когато са налице всички необходими разрешителни.

Що се отнася до общата стойност на проекта, то това ще най-голямата инвестиция в сектора на интернет и комуникационните технологии във Финландия, потвърди Пека Исосомпи, говорител на групата.

Около 45 на сто от финландските домакинства се отопляват от системи за градско отопление, които пренасят топлината, изпомпвайки вода в изолирани тръби.

Делът на излишната топлина, която се използва, за да се захранват тези системи, става все по-голям, тъй като компаниите търсят по-устойчиви източници на енергия.

Топлината от центъра за данни ще е около 40 на сто от градското отопление в близките до Хелзинки общини Еспоо, Кауниайнен и Кирконуми, уточни "Фортум".

Финландските власти от дълго време се опитват да популяризират северната страна като първокласно място за центрове за данни, изтъквайки икономическите предимства от студения климат, относително ниските цени на електроенергията и бързите връзки, както и възможностите за устойчивост на инфраструктурата за градско отопление на страната.