Европейската комисия съобщи, че осигурява три милиарда евро за развитието на проекти за чиста енергия и за прекратяване на зависимостта от вноса на руски енергоносители.

Един милиард евро ще бъдат насочени към проекти за възобновяема енергия, за съхраняване на енергия и за улавянето и внедряването на въглерод, за производство на чисти горива за превозните средства, включително за кораби и самолети, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел.

Същата сума ще бъде предоставена и за проекти за производството на водород, както и за технологии за заместване на изкопаемите горива с ток. Със 700 милиона евро ще бъдат подкрепени проекти за създаване на нови видове батерии и термопомпи.

Предвижда се оценката на предложените проекти да започне след март догодина и да бъде обявена към края на годината. Проектите, които не получат финансиране по тази програма, може да бъдат подкрепени със средства от Европейската инвестиционна банка, се отбелязва в съобщението на комисията.

Допълва се, че бюджетът, от който ще се финансират проектите се "пълни" от събраните такси върху замърсяващите дейности, като се очаква до 2030 г. да достигне 38 милиарда евро.