Европейската комисия съобщи днес, че е одобрила схема на германското правителство за отпускане на 3 милиарда евро за подкрепа на възобновяемата енергия и програми за отопление на райони с "отпадъчна топлина", предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Според Брюксел това ще помогне на Германия и ЕС да постигнат целите си за климатични промени.

Схемата за 2,98 милиарда евро популяризира зелената енергия, предлагайки държавни грантове до 2028 година за нови мрежи за отопление на райони с поне 75 на сто възобновяеми източници на енергия и "отпадъчна топлина" или за проекти за декарбонизация на съществуващите мрежи.

ЕК съобщи, че схемата съответства на правилата на ЕС, които изискват държавната помощ да е "необходима и уместна", тъй като ако такава помощ не бъде отпусната, то новите съоръжения за отопление вероятно ще се базират на замърсяващи околната среда изкопаеми горива или инвестиции може изобщо да не бъдат направени заради високите инвестиционни нужди и ниски приходи.

С тази мярка Германия ще може да увеличи дела на възобновяемата енергия и "отпадъчната топлина" в сектора на отоплението и така да намали значително емисиите, заяви в комюнике еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Очаква се германската схема да подкрепи инсталирането на 681 мегавата годишен капацитет за генериране на отопление от възобновяеми източници на енергия и да покрива до 40 на сто от допустимите инвестиционни разходи за проектите.