Министърът на енергетиката Румен Радев и заместник-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева представиха в Перник актуализираният Териториален план за справедлив преход за града и района и свързаното с него изменение на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. В представянето се включиха още зам.- министрите на енергетиката Красимир Ненов и Ива Петрова, както и заместник-областният управител Илинка Никифорова.

По време на обсъждането бяха разяснени и планираните инвестиции по Фонда за справедлив преход, както и конкретни проектни идеи. Освен представителите на правителството участие взеха работници и служители от "Топлофикация Перник", Мините в Перник, множество неправителствени организации и представители на пернишката общественост.

"Искането ни е енергийният преход в България да се случи по един справедлив и разумен начин. Ние сме от най- големите работодатели в региона. Искаме да запазим предприятието и работни места на служителите си, за да можем да продължим да се модернизираме", коментираха представители от топлофикацията в Перник пред журналисти още преди началото на дискусията.

По време на срещата енергетиците и миньорите изразиха ясното и категорично несъгласие с внесения проект на териториалния план за Перник. Според тях вместо този документ да е решаваща за справедливия в Перник, той тласка региона към по-висока безработица и обедняване.

Беше заявено, че ако се допусне екстремалното закриване на въглищните централи в България, може да се очаква недостиг на електрическа енергия, особено през зимата, повишаване на цените й, а 27 000 души от областите Перник, Кюстендил и Стара Загора да останат без работа.

"С какво ще се отопляват 20 000 хиляди домакинства в Перник, ако топлофикацията бъде закрита? Как да се инвестира в предприятие, след като то е обявено за затваряне? В плана има идея в града да има "парно" на зелен водород и фотоволтаици, къде света има подобно работещо "нещо", което да отоплява 20 000 абоната?", питаха енергетиците.

Миньорите попитаха какво точно ще работят и за какъв период, след като в плановете пише, че ще занимават с рекултивация на мините. Как ще бъдем пенсионирани и при какви условия? Какви заплати ще получаваме? Искаме конкретна информация и ясни параметри, а не празни приказки и обещания, декларираха те.

Представителите от "Топлофикация Перник" разказаха в подробности пред министър Румен Радев своите планове за устойчиво развитие на централата. Те посочиха, че в последните години са инвестирали огромен собствен финансов ресурс за поетапното намаляване на количеството използвани въглища и замяната им с по-екологични горива. Те посочиха, че до няколко месеца ще бъдат въведени в работен режим трите газови когенератора, което ще намали рязко обема на използваните изкопаеми горива.

Енергетиците от топлоцентралата бяха категорични, че с реализирането на тези инвестиции, ще успеят да модернизират предприятието и да осъществят енергийната трансформация, без да е необходимо дружеството да бъде закрито.

По време на дискусията работници и граждани подписаха декларация, противопоставяща се против предложения териториален план.