Електроенергията, произведена в световен мащаб от въглища, нараства до нов годишен рекорд през 2021 г., подкопавайки усилията за намаляване на емисиите на парникови газове. Това очертава и потенциал глобалното търсене на въглища да отбележи рекорд през следващата 2022 година. Това се казва в последния за годината доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

След спада през 2019 и 2020 г., световното производство на електроенергия от въглища се очаква да скочи с 9% през 2021 г. до рекордно ниво от 10 350 тераватчаса, според доклада на IEA Coal 2021.

Експертите от МАЕ обясняват този скок с бързото икономическо възстановяване през тази година, довело и до увеличаване на търсенето на електроенергия, което обаче на този етап не може да се задоволи от източниците с ниски въглеродни емисии. Рязкото покачване на цените на природния газ също увеличи търсенето на енергия от въглища, като я направи по-конкурентоспособна, смятат експертите.

Общото търсене на въглища в световен мащаб - включително и използването им в други сектори извън производството на електроенергия се очаква да нарасне с 6% през 2021 г. Това не означава, че ще бъдат прехвърлени рекордите, постигнати през 2013 и 2014 г. В зависимост от икономическия растеж обаче, включително и от метеорологичния фактор, общото търсене на въглища може да достигне нов исторически връх непосредствено след 2022 г. и да остане на това ниво през следващите две години. Това подчертава необходимостта от бързи и силни политически действия, заявяват експертите от МАЕ.

"Въглищата са най-големият източник на глобални въглеродни емисии и тазгодишното историческо високо ниво на производство на енергия от въглища е тревожен знак за това колко далеч е светът от усилията си да намали емисиите до нетна нула", коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. Според него, без силни и незабавни действия от страна на правителствата за справяне с емисиите, в резултат на използването на въглищата, но по справедлив начин, гарантиращ сигурност на засегнатите шансът за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий "ако изобщо има такъв", е малък.

3e-news.net