Рано или късно на всеки един покрив в България ще има фотоволтаична централа. Това каза в интервю за БТА енергийният експерт Димитър Гайдаров, който е регионален мениджър за България на световната компания BayWa r.e., чието представителство за страната ни се намира в Стара Загора. Фирмата е дистрибутор в 29 държави, който предлага доставка до обекта на всички компоненти за фотоволтаични инсталации - модули, инвертори, носеща конструкция, кабели, батерии и др., както и цялостни решения от възобновяеми енергийни източници и се занимава с проектиране, изграждане и управление на големи слънчеви централи върху площи от 200 до 1500 декара. "Държавата ни има уникални предимства в това отношение, тук има около 300 слънчеви дни в годината и въпросът не е дали, а кога слънцето ще стане основен източник на енергия и тук, както е вече в много държави", коментира той.

Гайдаров посочи, че от 2021 година се наблюдава значителен ръст на изграждането на фотоволтаични системи в България. "До този период на година се правеха централи с мощност около 10 до 15 мегавата, а през 2021 се направиха такива с мощност около 150 мегавата. Миналата година бяха над 350 мегавата, а тази година се очаква да има увеличение в пъти спрямо предходната", отбеляза той и допълни, че очакванията са да се изграждат минимум по един гигават фотоволтаични мощности през следващите четири години. "В момента в Стара Загора се строи 100 мегавата централа, това е най-голямата досега в България. Друга 200 мегавата до Пазарджик е също в процес на строителство. Всичко това, ако до края на годината бъде пуснато в мрежата, е един огромен скок във фотоволтаичните системи в България, което доказва, че е подходяща за инвестиции, особено в момента, когато цените на тока са много високи", отбеляза експертът.

Димитър Гайдаров обясни, че високата цена на тока на борсата мотивира все повече хора да инвестират и да изграждат фотоволтаични мощности с цел износ на зелен ток за други държави. "Всеки, който си намери клиент извън страната, може да изработи такава система в България и да произвежда зелен ток. Ако всичко бъде оставено на пазарния принцип и не бъдат наложени някакви ограничения от страна на държавата, България има най-големия потенциал в европейската общност за износ на такава енергия", категоричен беше той. По негово мнение това е най-лесният и прозрачен бизнес. Гайдаров обясни, че всеки ден цената на тока на борсата е различна, но варира между 30 и 70 стотинки за киловатчас, докато себестойността на произвеждания от фотоволтаичната централа ток е около 10 стотинки за киловатчас. Според него периодът, необходим за изплащане на една подобна инвестиция, е в рамките на три до седем години. "Гаранцията на съоръженията за сметка на това е за период от 30 години, така че независимо от цените на борсата, възвръщаемостта на подобна инвестиция е сигурна, при всички положения тя е само печеливша", каза още той.

Експертът смята още, че държавата трябва да работи в посока улесняване на процесите по кредитиране и финансиране. "На запад се получава така нареченото "проектно финансиране" - кандидатства се само с проекта и не се изисква собствено участие, както е в момента тук", обясни той. По негово мнение това е напълно правилно, защото в този бизнес няма рискове и само благодарение на параметрите на проекта се вижда, че една фотоволтаична централа се самоизплаща. "В България се искат много обезпечения и по тази причина не всеки може да направи по-мащабна инвестиция", допълни той.

Гайдаров обясни, че има все по-голям интерес и към изграждане на фотоволтаични системи за собствени нужди. "Въведени са мерки и започнаха програми за бизнеса за субсидии до един милион лева, което означава, че 50 на сто от стойността на инвестицията е подарена от държавата и от европейските фондове, а всяко едно предприятие има интерес да инвестира и да намали разходите си", посочи той. Гайдаров допълни, че множество предприятия вече го правят. "BayWa r.e. работи непрестанно с 20 града в страната, а за България, Полша и Румъния обработваме около 850 поръчки на седмица", коментира той. По думите му изграждането на фотоволтаични централи вече става и при облекчени условия. Ако е за собствено потребление до 1000 киловата, една такава централа няма нужда от разрешение за строеж, а се прави само техническа документация за проекта, обясни той. За еднофамилни къщи при тези условия се изграждат централи до 20 киловата.

Димитър Гайдаров коментира и исканията на страната ни за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика". Според него България само може да загуби, ако не продължава в посоката, която е приоритет на всички европейски държави. "Всички трябва да се приспособят към новото време, в Германия например от въглищни централи стават батерийни централи за възобновяеми енергийни източници, мините са пълни с батерийни съоръжения, персоналът се запазва и се преквалифицира, работи в много по-чиста среда. Просто се преориентират в нови технологии, но всичко се запазва. Това са процеси, които на запад съществуват от години, а ние просто трябва да ги взаимстваме", посочи той.

По негово мнение въпрос на време е същото да се случи и в България. Гайдаров смята, че след като зеленият преход е приоритет в целия свят, България не може да върви срещу него, защото в един момент това ще доведе до санкции и до намаляване на европейските субсидии за страната. "Не знам защо компетентните институции поставят изисквания, които или няма да бъдат приети, или ще бъдат приети при пагубни за България условия", коментира той. Димитър Гайдаров изрази мнение, че е необходима много добра организация на държавно и общинско ниво, за да се постигне енергийният преход, но това рано или късно ще се случи, защото хората ще започнат да осъзнават предимствата му.