Европейската комисия официално стартира в петък алианса на слънчевата фотоволтаична индустрия на ЕС, чиято цел е възстановяване на производството, загубено от Китай, и създаване на индустрия "Произведено в Европа". Новият съюз ще насърчи инвестициите в големи фабрики, като се стреми към годишно производство от 30 гигавата (GW) за всеки ключов слънчев компонент до 2025 г. - повече от шест пъти повече от сегашния капацитет от около 4,5 GW на година. Това съобщи европейското издание Euractiv.

"С този съюз искаме да създадем пълни слънчеви фотоволтаични вериги с добавена стойност" в Европа, за да "намалим нашите зависимости" и да създадем продукт в Европейския съюз, заяви Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, който говори при официалното стартиране на новия алианс. Европа има много да наваксва. От 450 GW фотоволтаични модули, произведени в световен мащаб през 2021 г., по-малко от 9 GW са произведени в ЕС.

Тази година се очаква почти 40 GW слънчеви фотоволтаични инсталации да бъдат инсталирани в блока от 27 държави - нов рекорд. Но това ще бъде постигнато благодарение на удвояването на слънчевия фотоволтаичен износ от Китай, посочи Бретон.

"Загубихме пазарните си дялове и се борим да използваме потенциала за работни места в този сектор", предупреди той. За Бретон това е "зеленият парадокс": въпреки че слънчевата енергия е "абсолютно необходима" за декарбонизацията и енергийната независимост на Европа, блокът е почти изцяло зависим от Китай по отношение на производството и вноса на компоненти. В момента Пекин контролира 80% от глобалния капацитет за производство на соларна фотоволтаична енергия. А за световния полисилиций и слитъци делът скоро ще достигне почти 95%, отбеляза Бретон.

"Иначе казано, един на всеки седем панела в света" се произвежда в Китай - често не по устойчив начин, добави френският еврокомисар. "Това е празнината и възможността", добави той, като каза, че това е мястото, където новият алианс на соларната индустрия ще помогне.

"Нито секунда за губене"

Индустриалният съюз е част от стратегия на ЕС за слънчева енергия, публикувана през май, която беше представена заедно с по-широките планове на ЕС за прекратяване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива след инвазията в Украйна. Целта е да се разположат почти 600 гигавата (GW) слънчеви фотоволтаични мощности до 2030 г., с междинна цел от 320 GW до 2030 г. - повече от два пъти повече от текущото производство на блока.

Съвсем наскоро Комисията представи предложение за ускоряване на издаването на разрешения за възобновяеми енергийни източници, които се очаква да ускорят внедряването на слънчевата енергия в ЕС. Проектите за слънчеви покриви, например, и малките слънчеви инсталации под 50 kW капацитет ще бъдат освободени от специална оценка на въздействието върху околната среда.

Според Бретон Европа трябва да ускори издаването на разрешителните режими и финансирането. "Не можем да си позволим да чакаме две години за финансиране на някои проекти", каза той и добави, че очаква повече ангажираност от страна на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в това отношение.

3e-news.net

Очаква се развитие и от регулаторна страна, като Бретон обяви нови екологични и социални "критерии" за производството на слънчеви панели в средата на 2023 г.. "Това ще помогне за устойчивите равни условия, включително чрез разглеждане на изискванията за въглероден отпечатък" за слънчеви фотоволтаичните панели, сподели оше Бретон. Французинът настоя, че Европа трябва да действа бързо, като каза, че 100 000 работни места в индустрията са застрашени. "Няма нито секунда за губене".

Индустрията е както ентусиазирана така и притеснена

Европейската соларна индустрия приветства инициативата, но също така изрази загриженост относно липсата на финансиране и нарастващите производствени разходи, причинени от високите цени на електроенергията.

"След години на безпокойство, европейският слънчев сектор е насърчен от историческото политическо внимание на ЕС и инвестиционните възможности, насочени към изграждането на слънчеви панели и компоненти", каза SolarPower Europe, индустриална асоциация. Единственото липсващо нещо е "специалното финансиране за изграждане и управление на фабрики", се казва в изявление.

Други посочиха пропуски в подхода на ЕС. "За да бъде наистина успешен, този съюз трябва да бъде вграден в смел и стратегически генерален план за бъдещата индустриална база на континента", който разглежда и енергийните разходи за производителите. Това е мнението на Wacker Chemie AG, немска химическа компания и водещ производител на полисилиций, ключов компонент на слънчевите фотоволтаични модули.

"Цените на електроенергията са твърде високи и европейските енергоемки компании се борят трудно да работят в съревнование с конкурентите си в други региони на света, където цените на електроенергията са много по-ниски", споделят от Wacker Chemie. "Европа не може да мине само с половинчати мерки. Бъдещето принадлежи на онези, които са смели и имат ясна цел в ума си", се добавя в него, цитирайки като пример Закона за намаляване на инфлацията в САЩ.