Трябва да уведомим Европейската комисия, че България не е в състояние да изпълни ангажимента за декарбонизация, който е поет. Това коментира в предаването "Денят започва" на БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по повод предложението на някои политически формации за предоговаряне на поетите ангажименти за декарбонизация по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според Манолов предоговарянето на Плана е невъзможно, защото отсрещната страна няма да се съгласи.

Ние трябва да начертаем линията, от която връщане назад няма. Казваме, че не сме в състояние и това нещо може да бъде аргументирано по 100 начина, защото нищо в света на енергетиката не е същото, коментира той.

Миналата година българската енергетика произведе печалба по-голяма от всички средства, които са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, добави президентът на синдиката.

Няма нито техническа, нито икономическа логика в настояването за затварянето на нашите мощности, защото оставаме без ток, защото оставаме без пари, защото трябва да плащаме скъп ток, коментира още Димитър Манолов.

За съжаление въглищните централи в момента са опората на енергетиката. Имаше други времена, в които в АЕЦ "Козлодуй" работеха шест реактора и тогава въглищните централи балансираха производството на електроенергия и произвеждаха около 40 % от това, което ползвахме. Сега нещата са обърнати наопаки - въглищните централи произвеждат около 60 % от електроенергията, която използваме, и няма с какво да ги заменим истински, добави президентът на КТ "Подкрепа".

По думите му, когато въглищата в Маришкия басейн свършат след 40-50 години, потребността от въглищни централи ще отпадне от само себе си, но дотогава ние ще имаме време да видим с какво да заместим тези мощности. Сегашните решения са неработещи - на нас ни се предлага да ги заменим с ВЕИ-та, добави още Манолов.