ЧЕЗ ще купува ядрено гориво от "Уестингхаус" и "Фраматом" за АЕЦ "Темелин"

Чехия разчита на шест ядрени реактора, обявен е търг за строителство на седми

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз съм си купил акции на Електрисите де Франс. В момента са евтинки с добър дивидент. Пък вие обяснявайте как без Русия атомна енергетика на този свят не може да има.

Чакай да спечелиш от акции

Нали реваха от "Уестингхаус" през 2013 год. - що пак?

Ами четете какво ни чака. СКАНДАЛИТЕ С УЕСТИНГХАУС, ЗА КОИТО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ https://afera.bg/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D1%83%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%85%D0%B0%D1%83%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%BA/

Само гориво с атлантически ценности. Другото някак си не е демократично

_stankow

И двете чешки централи - Темелин и Дуковани, и 6-те реактора са строени от Русия. Американците вървят подире им като цветарки и се мъчат да чопнат нещо от руския пазар. Ами да построят и те централи и да им доставят гориво. Ама то сложна работа ... Колко по-лесно е да подкупиш някой източно-европейски мин.председател и той да започне да ти купува урана с 50% по-скъпо. И да разправя на поданиците си, от които изтичат тези стотици милиони в повече, че те така ставали "свободни" ... Ние ли не им знаем номерата. И в Козлодуй се намърдаха.

Няма да им е лесно. САЩ последно са троили атомна централа през 1987 годин. Уран за горивото, обогате, купуват на 100% от Русия и до днес по споразумение от 1991-2 година, затова към монента нямат и грам собствено производство.

Уестингаус фалира май ги изкупиха Тошиба нищо не могат да построят защото си нямат на представа как се строи реактор инцидента е въпрос на време

“Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.”

А на нас защо ни разправяха, че отдавна го били правили това? Защо ни казаха, че чехите купували ядрено гориво от Уестингхаус от години и нямало никакви проблеми, та можело и ние така? Както и по времето на Орешарски, дето щяхме да купуваме най-модерен реактор от Уестингхаус, много сигурен и надежден, а се оказа, че все още не е произведен нито един такъв, камо ли да има някъде бачкащ!?! Същата работа и с модулните реакторчета, дето били супер- турбо- гъзарски, ама ги имало някъде, обаче само в експериментален стадий!? Е, сега чехите тепърва подписали договор...От коя година почват да купуват? Питам, щото май тая работа ще излезе като оная работа...със самолетите - уж евтини, бюджетни, обаче ги платихме топтан и по цени за Ф-35, а те ще ни правят брички Ф-16, дето посланникът ни каза онзи ден, че ще ходи да подливат менче, да режат лента, да трошат шампанско, а може би и да закачат един кръст със знамето и пешкир на билото на аероплана?

Не четеш ли? Пише го в статията. От 2000 до 2010 са ползвали гориво от Уестингхаус. После руслямците са предложили по-ниска цена. Договорите са за 10 години. Украйна също ползва гориво на Уестингхаус в момента.

Значи съвсем чехите ще остант без ядрена енергия. Добре се стараят за зелената сделка! Браво на тях!

Абе тук ключови са французите, не американците. Я, бегом прочетете за френската атомна енергетика.

Честито им на чехите, чисто нотото хранилище за дългострочно съхранение на ядрени отпадъци със срок на полуразпад над 100000г. на цената на половин АЕЦ. Но нищо ще се утешават че ще плащат на канадците само 2.5 пъти по скъпо за горивна клетка

Ходи си купи москвич набезценица...

най-ми е важно на Вуте да е зле. щото джон от америка го мрази.

Колко ли трябва да си тъп, за да препоръчваш строеж на хранилище за дългосрочно съхранение и то за луди пари дето ги нямаме.

И ние и чехите имаме хранилища. Още преди 30 години МААЕ взе решение всеки да си съхранява отработеното гориво.

Къде е това хранилище за дългосрочно съхранение на отработено гориво в България бе,трол смотан ? От 5 години не можем да построим хранилището са ниско и средно радиоактовни отпадъци до АЕЦ и един Господ знае кога ще го довършат .Смотаняк,ти виждал ли си как свети йонизирания въздух покра контекнера с отработено гориво .И искаш тая гадост да я оставим на българска земя ?

Йонизирания въздух покрай контейнер с ОЯГ светел? Само заради тая простотия трябва АЕЦ-а да преразгледа политиката си на приемане на фалшиви бележки за психично здтаве издадени от местната психиатърка без преглед срещу съответната сума. Ама ако го направят, едно 80% от хората работещи с ядрено гориво трябва да ги пратят на 4-ти километър перманентно, пък с тоя глад за кадри нема как.

Поради каква причина,господин ядрен физик,като погледнеш контейнера на баржата ,с готово за превоз отработено гориво през камерата на смартфон ,около него се забелязва сияние...? Или това не ти беше известно?

Абе ти остави, че е по-скъпо, горивото на Уестингхаус има проблеми и води до по-чести аварии, също така и по-висока амортизация на реакторите, има повишен риск и си е игра на рулетка. Да не говорим, че при тези условия Руснаците ще им откажат подръжка и ще се оправят сами. С други думи БОГ да дани пази от ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ.

Абе руснаците са най-велики. Аде холан, във Франция централите им аварират ли не съм чувал. В Щатите централите аварират ли? Не съм чувал, но бях чул за еда централа в Чернобил. Какво стана с нея? Още ли работи? Смехорани.

Бай Чеп, ама Чернобил го стопанисваха твоите приятели, хохлите бе!

_stankow

Ами това, че не сте чували значи, че не четете, а не, че не се е случвало. Потърсете за Три-майл-айленд, за Фукушима.

Абе защо чехите имат 6-7 ядрени реактора? Я ЕС веднага да им затвори четирите!

Споко - като започнат да им слагат гориво от Уестингхаус сами ше ги затворят

Явно ги разбираш тези работи. Абе обади се на чехите да не грешат.

И защо електро разпределението и производството не са отделени? Нали нас ни принудиха да ги разделим и да си продадем енерго-разпределителните дружества пак уж за да се разбие монопола? И сега плащаме за десетки паразитни структури, вместо да получаваме директно евтин ток!

Трябва да се върне и байТошо., за да ти стане мерака. Ох забравих че той малко умря с комунизма.

При бай Тошо токът беше смешни стотинки и никога не съм се замислял или притеснявал, че трябва да плащам ток или вода и колко е!

Сега тока е по-евтин, бе крети. Сегашната средна заплата е 8 пъти по-висока. Тогавашните 4,5 ст за квтч, съотнесено към средните заплати са сегашни 36 ст за квтч, а ти плащаш 22 ст.

_stankow

Нещо сметките ? Токът беше 2 ст. Сега е 22 ст. за домакинствата, но това е, защото се дотира. Скоро ще си го продават по пазарната цена - 36 ст. Демек повишение 18 пъти. А заплатите, да, има едно 8 пъти повишение. Така че хич не ни се е вдигнал стандартът. Но и да се е вдигнал, колко да се е вдигнал ? След 32 "победни" "демократични" години на развитие ? Не върви на добре, да не се самозаблуждаваме ! :( :(