Природният газ трябва да поскъпне с 39 на сто от май, сочат прогнозите на Булгаргаз. От газовото дружество изчисляват, че горивото трябва да достигне близо 158 лв. за мегаватчас (157,73 лв. за MWh или 80,65 евро), без таксите и налозите.

Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11-ти март. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през месец май на 10-ти март са в приблизителен размер от 120 евро за мегаватчас, посочват от "Булгаргаз".

В момента газът се продава за 113,73 лева за мегаватчас, което е с 3,5% по-висока цена спрямо предходния месец.

Новата цена на газа ще стане факт едва след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Първо обаче ще бъде постановена цена на синьото гориво за април.

С оповестяването на прогнозата за май от "Булгаргаз" са внесли заявление за цената на природния газ от април. Все още обаче не се съобщава, каква промяна се предвижда за следващия месец, но само преди ден шефът на КЕВР Станислав Тодоров прогнозира, че ще е с над 3% нагоре.

"Булгаргаз има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ и КЕВР ще изчисли цената за потребителите като дойде краят на месеца. Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично, но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3%. "Булгаргаз" ще даде прогнозна цена за април", обясни председателят на КЕВР.

Окончателни предложения за новите цени, "Булгаргаз" ще внесе в КЕВР на 1 април и 1 май, съответно.

При покачване на природния газ с повече от 5% се очаква промяна и на цената на парното и топлата вода. Ако бъде въведено увеличение от над 35%, това би означавало ръст на отоплението с между 11 и 16 на сто.