Германия може да предложи да продаде голям дял в голямата газова компания Uniper, която немската държава спаси по време на енергийната криза в Европ., съобщи в сряда агенция "Блумбърг", цитирайки източници, запознати с въпроса.  Тази продажба може да стане факт в края на тази или следващата година, предаде БНР.

Компанията Uniper трябваше да бъде спасена от управляващите в Берлин през 2022 г., след като Русия, някога най-големият доставчик на природен газ в Германия, спря да изпраща синьо гориво по тръбопровода "Северен поток 1", принуждавайки компанията да купува резервни количества на изключително високи цени на спот пазара.

Това доведе до вливането от страна на немската държава на 13,5 милиарда евро в Uniper, за да бъде предотвратен нейния колапс, давайки по този начин на Берлин 99-рпоцентен дял в компанията, който обаче трябва да бъде намален до максимум 25% плюс една акция до края на 2028 г., съгласно условията за подкрепа от ЕС за сделката.

Според източниците на Ройтерс това може да се случи чрез продажба на дял или така нареченото повторно IPO, но вероятно би означавало, че правителството ще остане мажоритарен акционер за момента, за да се увери, че Uniper ще запази жизненоважния си инвестиционен кредитен рейтинг.

Делът на Берлин в момента е на стойност около 23,8 милиарда евро, което, според източниците, се дължи главно на ангажираността на правителството, добавяйки, че всяка продажба на определян дял от компанията може да изисква отстъпка.

На този етап нито от Uniper, нито от германското финансово министерство, което контролира 99-процентния дял на правителството в газовата компания, не коментират информацията на Блумбърг.

От финансовото министерство само заявиха, че няма да коментират спекулативни информации.