Девет държави-членки на ЕС, включително Франция и България, призоваха Европейската комисия да включи нисковъглеродния водород - произведен от ядренa електроенергия - в целите на ЕС за възобновяемия водород.

Франция, Румъния, България, Полша, Словения, Хърватия, Словакия, Унгария и Чехия отправиха призив в писмо, изпратено до Европейската комисия в сряда вечерта, съобщава френското издание на Euractiv.

Тяхното искане се основава на принципа на "технологична неутралност" и "суверенитет и правомощия на държавите-членки да решават своя енергиен микс", както е определено в договорите на ЕС. Тези принципи бяха препотвърдени в средата на януари от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц по време на двустранна среща на върха в Париж.

На срещата Шолц призна ролята на ядрената енергия за постигане на целите на ЕС за декарбонизация, докато Макрон се съгласи да не възпрепятства развитието на водородния тръбопровод H2Med, свързващ Испания с Германия.

Двамата лидери дори обявиха "съвместна пътна карта" за разработването на възобновяем и нисковъглероден водород.

В писмото си министрите на енергетиката и промишлеността на деветте държави-членки призовават тази "промяна в мисленето" да бъде отразена в Директивата на ЕС за възобновяема енергия (renewable energy directive (RED), която в момента се преразглежда за трети път.

Групата също така призовава подобни изменения да бъдат въведени в така наречения "газов пакет", който регулира производството и транспорта на водород.

Според тях стремежът към "изключително възобновяеми" цели може да попречи на основната цел на ЕС да намали своите емисии на парникови газове, за да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Заедно деветте държави съставляват блокиращо малцинство в Съвета на министрите на ЕС, според обкръжението на Агнес Пание-Рунашер, френския министър на енергийния преход.

Поради това нисковъглеродният водород трябва да бъде разработен "без каквото и да е забавяне или ненужно ограничение", пишат те, призовавайки за "амбициозни цели" и "еднакви стимули", които да бъдат определени както за възобновяемия, така и за нисковъглеродния водород.

Залогът е конкурентоспособността на зараждащата се водородна индустрия в ЕС, твърдят министрите.

Изоставянето на нисковъглеродния водород би "ограничило скоростта на развитие на нашата водородна икономика", което "неизбежно би повишило разходите за производство на водород, с ефекта на намаляване на глобалната конкурентоспособност на европейската индустрия", пишат те.

3eNews