През юни Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира пиков ръст на търсенето на петрол след по-малко от шест години. По-късно същия месец Институтът по енергетика разкри, че търсенето все още расте и там, където спада, пониженията са незначителни.

Въпреки че двата доклада рисуват две доста различни картини, те също така предлагат поглед към реалното бъдеще на търсенето и предлагането на петрол, особено разглеждани в контекста на тенденции като забавяне на производството на петрол в САЩ и неотдавнашния тласък на Китай в местните проучвания за петрол и газ. Така изкопаемите горива въобще не са за подценяване и няма да напускат сцената, коментира изданието OilPrice.

"Увеличеното използване на електромобили, нововъзникващите технологии за чиста енергия и по-широките политики за ефективност се комбинират, за да очертаят много по-бавна траектория на растеж на търсенето на петрол, достигайки плато към края на нашия прогнозен период 2023-2030 г.", пише EIA в дългосрочния си доклад Oil 2024 срочна прогноза за енергийните тенденции.

И все пак това все повече прилича на пожелателно мислене и идеализъм, а не на реалност. В света, какъвто е в действителност, приемането на електромобили се забавя и докато данните за продажбите за второто тримесечие от тази седмица от големите петролни компании предполагат частичен обрат. Бомбастичните прогнози за електрическа революция остават неизпълнени, като Tesla - световният бестселър - публикува по-ниски от очакваните доставки през второто тримесечие.

В същото време обаче GM отчете 40% ръст на продажбите на EV за второто тримесечие. Съмнително е дали това трябва да е причина за празнуване, тъй като производителят на автомобили всъщност губи пари от всеки електромобил, който продаде, но GM го оценява положително - във време, когато проучване след проучване предполага, че привлекателността на електромобилите намалява сред шофьорите.

Последните данни идват от McKinsey и разкриват, че близо половината от американските шофьори на електромобили биха били готови да се върнат към автомобили с двигатели с вътрешно горене. В световен мащаб, в 15-те страни, в които McKinsey проведе проучването, процентът е по-нисък, 29%, но все пак значителен, когато говорим за революция и изместване на технологията с вътрешно горене.

Електрическите автомобили определено са оказали влияние върху търсенето на петрол в Китай. В други части на света, а именно Европа и Северна Америка, ръстът на продажбите на електромобили е имал незначително въздействие върху търсенето на петрол, което според Energy Institute е спаднало с 1% в Европа и 0,8% в Северна Америка. В същото време той се повиши с 5% в Азия, която включва най-големия пазар на електромобили в света, Китай.

Честно казано, този растеж в търсенето на петрол се забавя, поне в Китай. Вносът на суров петрол е по-нисък от очакваното от началото на годината и макар да може да се твърди, че очакванията може да са били нереалистични, спадът се отразява на перспективите за търсенето. След това има прогнози, включително от китайски големи енергийни компании, че растежът на търсенето в най-големия вносител в света е на път да достигне своя връх.

Sinopec, държавният енергиен гигант и най-голямата рафинерия в света, съобщи през май, че очаква растежът на търсенето в страната да достигне връх след три години. Компанията цитира ръста на продажбите на електромобили като причина за своята прогноза и също така каза, че до 2045 г. енергийният микс на страната ще бъде доминиран от невъглеводородни източници.

Дали последната прогноза ще се сбъдне, остава да видим, тъй като Пекин тази седмица обяви създаването на ново контролирано от държавата предприятие за разработване на местни петролни и газови ресурси, включително неконвенционални резервоари. Субектът се състои от CNPC и Sinopec, заедно с компании от стоманодобивната промишленост, оборудването и инфраструктурата. С други думи, Китай изгражда интегриран разработчик на петролни и газови ресурси. Това не противоречи на очакванията за пиков растеж на търсенето, но предполага продължително плато в търсенето след достигане на пика.

Не само на Китай трябва да се обърне внимание, когато става въпрос за перспективите за търсене на петрол. Незначителният спад на търсенето в Европа и Северна Америка е още едно доказателство, че унищожаването на търсенето на петрол, което се очакваше да доведе до енергийния преход, не се случва. Дори в Норвегия, страната с най-голям брой потребители на електромобили на глава от населението, търсенето на петрол всъщност не е намаляло с нарастването на броя на електромобилите по пътищата.

Нито пък жаждата на ЕС за природен газ е намаляла, тъй като той изгражда все повече вятърна и слънчева енергия. Последната актуализация разкри, че Европа е внесла 23% повече газ от Русия през юни, отколкото преди година, въпреки натиска на санкциите срещу всеки вид руски въглеводород. През предходния месец вносът на руски газ дори надхвърли вноса от САЩ, припомня изданието.

Много прогнози предричат ​​края на световния апетит за въглеводороди. И все пак реалността е, че петролът и газът, както и въглищата, са тук, за да останат за дълго време, дори ако търсенето започне да расте по-бавно или дори спре да расте в даден момент в постиндустриалните общества. Проблемът на тези постиндустриални общества е, че те се нуждаят от продукцията на индустриализираните, а индустриализацията неизбежно е свързана с евтината денонощна енергия, осигурявана от въглеводородите. Гибелта на търсенето на петрол въобще не е близо към момента.

3e-news.net