Голяма авария в пакистанската електрическа мрежа предизвика прекъсване на електроснабдяването в цялата страна рано тази сутрин, съобщи Министерството на енергетиката, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според първоначалната информация около 7:34 ч. (местно време) националната мрежа е претърпя загуба на честота, която причини голям срив. В ход са спешни действия за активиране на системата", се казва в изявление на министерството.

Токът спря във всички големи градове, включително в Карачи, в столицата Исламабад, в Лахор и Пешавар.

Министърът на енергетиката Хурум Дастагир обясни пред телевизия "Гео", че колебания в честотата на напрежението са се появили в южната част на страната при включването на системите сутринта. "Имаше смущения в напрежението и системите бяха изключени една по една", каза той и допълни, че електроснабдяването в някои части на Пакистан вече е възстановено - в Исламабад и Пешавар.

Големият икономически център Карачи, с 15-милионно население, и втората по-големина градска агломерация - Лахор, с 10 милиона жители, обаче остават без ток, отбелязва Франс прес и припомня, че това е вторият за две години инцидент с такива мащаби в страната, в която живеят над 220 милиона души. Подобна авария през остави януари 2021 г. без ток голямата част от Пакистан в продължение на часове. Техническа повреда в южната част на страната задейства тогава верижна реакция в няколко електроцентрали.

Сегашната аварията не е засегнала пряко здравната система, тъй като повечето болници разполагат с аварийни генератори, а училищата използват най-често газ за отопление на класните стаи. От липсата на ток обаче страдат домакинствата, както и промишлеността, например текстилният сектор, който осигурява около 60 процента от износа на Пакистан.