България може да се раздели с руския газ, смята министърът на енергетиката Александър Николов. "Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата, която е около нас, Турция и Гърция, това е възможно", обясни той в предаването "Защо, господин министър?" по bTV.

По думите на Николов оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата , която е около нас - Гърция и Турция, това е възможно, допълни Александър Николов.

"Има възможности, особено с новите проекти, които се случват в Александруполис и с гръцката връзка", отбеляза министърът на енергетиката.

"Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне", заяви Николов.

Според него обаче предишните управляващи се опитват да си приписват заслуги за трасета, които са строени през 70-те години.

Точните данни са, че към момента договорът, който е сключен, за да се подсигури необходимото количество газ, е с цена около 10 процента над тази цена, която щяхме да заплатим при валиден договор с Газпром, без разписване на анекса . Това каза министърът на енергетиката. 

По думите му при вариант на разписване на анекса има непредвидимост на цената.

Очаквах по-широко колективно усилие да се изпълняват задължения към България, допълни той.

По думите му "Булгаргаз" е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия е спряла доставките, и всяка компания може да участва в търговете. Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България, заяви министърът.

Според него това, че е избрана "Мет енерджи", нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е работил в същата компания. "Не е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България - щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ", попита Николов.