"От май месец страната ни внася огромно количество електроенергия. Това ще стане ясно съвсем скоро от оперативните данни на системните оператори. Въглищните централи не могат да произведат тока, от който имаме нужда", каза бившият енергиен министър Александър Николов в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Българската електроенергийна система е в изключително тежко състояние, заради взети решения назад времето", добави той.

"Единствено по времето на четворната коалиция имаше ясна посока, която комбинираше както държавните предприятия, така и големите централи. Тогава се поеха ангажименти за инвестиции и се проведоха срещи с всички заинтересовани страни - и синдикати, и представителите на работещите в енергийния сектор. Беше изработен план кое и как да се случи", заяви Николов.

По думите му след оставката настъпило "10-месечно безвремие", а после и "3-месечно оглушително мълчание" относно случващото се в сектора.

Според него мълчанието за моментното състояние на енергийния сектор от страна на управляващите издава или "огромен страх", или "брутална липса" на експертен потенциал.

"Работниците винаги са били в пълното си право да изискват информация. Факт е, че 10 години никой не беше отишъл да разговаря с тях", каза бившият министър на енергетиката във връзка с протестите на миньори и енергетици. 

"Това, което очаквам да се случи, е поредното замазване на очите на работещите в този сектор", категоричен бе Николов.

По думите му пазарните механизми изискват секторът да се трансформира, за да може да стане по-чист и по-конкурентоспособен.

 

"Истината е, че Стара Загора е уникален регион с невероятни активи. Стара Загора е единственият регион, в който е гарантирано, че няма да има проблем със заетостта. Напротив - ще има проблем с хората, които ще трябва да запълнят новите работни места. Но това няма кой да го обясни. Няма кой да обясни, че Стара Загора единственият регион, който разполага с всички ресурси за пълната трансформация", посочи Николов.

"Вчера изтече законовия срок за публикуване на финансовите отчети на дружествата. Някои от тях съвсем случайно или не, не ги публикува. Има толкова много натрупани проблеми, че тази ескалация, която се случва в момента е само върхът на айсберга", подчерта той.