Българската енергетика е в тежко състояние. В последните 3 години се използваше само като политическа дъвка и то по време на война. Мълчанието на политическия елит показва приятно съглашателство, независимо, че симулират война помежду си. Цената се плаща от хората. Това заяви бившият министър на енергетиката в кабинета "Петков" Александър Николов в интервю за предаването "Неделя 150" на  БНР.

Той категорично отхвърли обвиненията към него, че енергетиката е източена. По думите на Николов в периода от втората половина 2021 г. досега от енергетиката са иззети 5,4 млрд. и са насочени към държавния бюджет. Бившият министър предложи "да се върнем към 2021 г. до първия служебен кабинет, след протестите, за да се види поведението на доста политически лица".

"Темата "Топлофикация" - София е много пряко свързана с енергетика, прокуратура, следствие и прочие. Челно трябваше да се сблъскам с всички аспекти на сектора. До края на 2022 г. могат да се проследят финансовите резултати на дружествата", препоръча министърът на енергетиката в кабинета на Кирил Петков.

Той обясни, че могат да се видят парите на Фонд "Енергийна сигурност" и отпуснати пари за компенсации и къде са отивали парите.

"Единствените средства, които се разпределяха извън системата, бяха за Белене. Второ в края на 2022 г., въпреки че от август 2022 г. влиза следващото служебно правителство, на Гълъб Донев, и могат да се сравнят финансовите резултати. Аз имах огромни очаквания и надежди, които се изпариха за съжаление с болка, че настоящият кабинет ще има смелостта да покаже реалното състояние на сектора, което завари. И това не се случи и защо не се случи? Аз имам отговор. Това, че се премълчаха проблемите, ще създаде политически проблем на изборите на тези, които ги премълчаха", прогнозира Александър Николов.

Той коментира, че "проблемите са много простички".

"За електроенергия от нетен износител в огромни мащаби България се превърна в нетен вносител на ток. Първо заради забавена инвестиционна програма на много от дружествата, забавяне на средства по Плана и трето неефективно управление на дружествата. Поради това и в резултат на либерализацията на цените на етапи, цените на тока ще се повишат", заяви Николов.

"Вторият ефект е т. нар. газова политика или по-скоро на липса на такава. В резултата на изключително некомпетентност и корупция "Булгаргаз" е в плачевно финансово състояние и финансовият отчет не се публикува в Търговския регистър. Това се дължи на начина на сключване на договорите по текущи доставки. Политическите субекти, които твърдят, че са некорумпирани и прозрачни, се изплашиха да го публикуват. Създаде се комисия, която не произведе нищо. И не се правят стъпки да се предоговори или преразгледа", каза още той.

Ситуацията ексминистърът обясни с "когато държавно дружество с всичките си инструменти се управлява неефективно, това води до разместване на пазара на търговски субекти".

"Поради това само за 9 месеца пазарният дял на "Булгаргаз" е намалял с повече от 25%. Когато губи, защото няма ефективни цени на доставки, единствените купувачи са тези, които не плащат. Най-грозният пример за това е "Топлофикация" - София. От разходната си част основно природен газ, тя не плаща и трупа дълг, които се прехвърля. Същевременно обаче - събираемостта от гражданите в София е изключително висока. Тоест приходите се получават, основната част от разходите не се плащат, а основната част от парите, които се харчат, са пряко контролирани. И какво се случва в последните дни на сглобката? Столична община е принципал на дружеството. Откъде на къде едно дружество в София ще се капитализира с пари на всички хора от България? А софиянци могат да се топлят и по друг начин - климатици, пелети. Това и изкривяване в пазара и след това да бръкнеш в държавния бюджет, за да изчистиш ирационални практики, е странно", заключи Александър Николов.