Замърсяването на въздуха в големите градове може да се увеличи, защото много хора работят вече предимно или само в домовете си, предупреждават английски учени, цитиран от BBC. Изгарянето на газ от котли е основен източник на замърсяване на местно ниво, като например 21% от общите емисии на азотни оксиди (NOx) в Лондон, заедно с покрайнините. Азотните окиси имат далеч по-вредно влияние върху човешкия организъм, отколкото въглеродните емисии, които пък затоплят планетата.

Компютърното моделиране на английските учени прогнозира, че използването на газови котли ще нарасне с 56% тази зима във Великобритания поради промяна на режима на работа на хората заради кризата с коронавируса.

Освен това, се предполага, че емисиите на азотни окиси от автомобилите ще останат приблизително същите, тъй като въпреки че по-малко хора отиват в офисите, много от тях продължават да използват автомобилите си. А преди кризата са предпочитали да се качат на автобуси или влакове.

Проучването на британския мозъчния тръст ECIU предупреждава, че прогнозираният скок на емисиите може да застраши правно обвързващите цели на Обединеното кралство за качеството на въздуха.


Още за новата заплаха за увеличаване на мръсния въздух - четете в 3е-news.net >>