Когато Габриела, на 20 години дойде на курса Career rEvolution, тя имаше усещане какво иска, но се нуждаеше някой да я насочи, да ѝ покаже пътя и да даде примери как нейната цел може да се реализира успешно в действителност. Габриела трябваше да види как интересът ѝ може да се превърне в истинска професия.

Според нея повечето тийнейджъри се ориентират към познати професии - лекар, учител, счетоводител и прочие. После се опитват да "влязат" в рамките на тази професия, дори тя твърде слабо да се доближава до техните интереси. В рамките на обучението Career Revolution Габриела подреди всички свои интереси и намери професия, която отговаря на тях и на силните ѝ страни - тази на арт директор в модно списание. Днес тя вече прави първи дръзки стъпки в тази посока.

Опасно ли е младежите да се ориентират към професии, които не са много познати и дали има смисъл човек да се захване с "по-странна" професия?

Митове и факти:

До 2020 година за над 68% от професиите в Индия ще има технология, която е по- ефективна от човека. Именно добре познатите професии биват автоматизирани и заменени от изкуствен интелект. Повечето хора се насочват към тях поради липса на кариерно ориентиране. В резултат на това на пазара на труда се появяват слабо подготвени служители всички се конкурират за едни и същи работни места, а никой работодател не се доверява на кандидат без опит и препоръки.

Но познатите професии не са задължително най-търсените. По време на форума за иновации Innovation Explorer 2018 специалисти от Google, Microsoft и Facebook споделиха, че техните компании ще търсят все повече хора, които се занимават с културология, социология и езикознание, за да могат чрез техните знания, умения и опит да адаптират услугите си за различни култури и общности.

През 2016 г. Георги, който учи в елитно училище, решава, че ще следва информационни технологии, защото е модерно и се печели добре и записва такава специалност в холандски университет. Но той няма интерес към материята, а и талантите му са в друга посока. Въпреки добрите си оценки Георги е всъщност е посредствен ИТ специалист и си намира само средно платена работа. В края на2017 г. започва да разработва свой онлайн магазин и не след дълго изкарва за един месец толкова пари, колкото преди е изкарвал за два.

Комбинацията от талант и интерес в една и съща сфера е незаменима в началото на всяка успешна кариера, както откри и Габриела. Вместо да следваш митове и да се опитваш да влезеш в познати кариерни среди, направи списък с нещата, в които си добър и с онези, които наистина обичаш да правиш. След това потърси в кои дейности/професии тези два елемента се срещат.

Ето три стъпки, с които да изследваш дейности, свързани с интересите и талантите ти:

  1. Направи списък с интересите си и после с нещата, в които вярваш, че си добър. След това избери по 3 от всеки списък - онези неща, които усещаш, че искаш да тестваш и да провериш дали са за теб.
  1. Най - лесният начин да откриеш какви дейности отговарят и на интересите, и на силните ти срани е да говориш с колкото се може повече хора, възрастни с различни професии. Те ще ти дадат насоки, а във стъпка 3 ще изследваш конкретни професии. Запиши всички идеи за професии и дейности, които те ти дадат.
  1. Провери какво представляват тези професии - какво прави човек, който има такава професия, в какви компании работи, какви умения са нужни. Съвет от екипа на Career Revolution - намери двама души, които се занимават с тези професии и ги помоли за 20 минути да ти разкажат какво правят всеки ден, през какви фирми са минали, как са стигнали до там, където са в момента.

Например ако обичаш да рисуваш и моделираш, макар и да не го правиш много често, и си добър по математика, това може да се приложи като архитектура, интериорен дизайн, дизайн на игри и др.

Никола, на 19 години, който също премина през Career rEvolution, откри какъв е неговият интерес - писание и творчество и как да го превърне в професия - маркетинг. Основното предизвикателство пред повечето младежи е, че не виждат кои интереси и таланти в какви професии могат да бъдат полезни. Често един интерес може да има много проявления.

Ако имаш интерес към изобразително изкуство, можеш да бъдеш графичен дизайнер. Но не само това - можеш дори да бъдеш стайлинг консултант, интериорен дизайнер, арт директор.

Важно е да откриеш пресечна точка на твои интереси си силни страни и да се говориш с много хора около теб, искайки да споделят какво правят и как да стигнали до там. Много честно именно историите на другите "отварят очите" за възможни професии и кариера.

Важно е също така и да си информиран. Макар че живеем във века на информацията, много младежи нямат понятие какво представляват някои професии, не знаят, че други съществуват. Контакта с различни хора, от друга страна, дава добра информация, опит и не може да бъде заменен с четене в Гугъл.