Вече си 11-ти или дори 12-ти клас. Балът се задава. Съучениците ти четат за изпити и гледат проспекти на елитни европейски университети, а ти си доникъде. Любопитен си. Всеки месец се палиш по нещо ново. Фитнес инструктор, предприемач или лекар - всичко ти се струва еднакво възможно и привлекателно. Но кое е "твоето нещо"?

Около теб всеки раздава съвети:

"Много си добър по математика, защо не запишеш нещо с компютри?"

"Медицината в Европа е много добре платена. Ще изкарваш пари."

"Бъдещето е в собствения бизнес. Ако имаш бизнес идея, сега е моментът."

Родителите ти само вдигат рамене и се надяват детето им да не бъде част от тълпата пред бюрото по труда. А на теб ти се иска всичко някак магически да се подреди - да се събудиш сутринта с идея за едно нещо, което да правиш до края на живота си. Твоята кариера.

Междувременно правиш каквото можеш , за да намериш посока в кариерата си.. Може би си ходил на дни на кариерата в училище. Свалил си някой тест за кариерно ориентиране от интернет, който ти е дал три буквено съкращение и малко общи приказки като в хороскоп. Вече си ходил във фирмата, където работи баща ти, и си наясно, че не искаш кариерата ти да изглежда така. Искаш да си като онези хора, които работят със страст, известни са таланта си и покоряват върхове още преди 30-годишна възраст. Но как да постигнеш това?

Добрата новина: съществуват няколко прости правила, които могат да те изведат до такъв успех. Пет лесни стъпки, които ти дават яснота:

  • В какво си наистина добър;
  • В каква професия си струва да го вложиш таланта си
  • Къде ще имаш успех с точно тази професия.

Петте стъпки са част от формулата на Career Revolution - първата авторска програма за кариерно ориентиране в България. Само участниците в нашата програма преминават през целия процес. Днес обаче ще споделим с теб тайни от кухнята, които да използваш веднага в планирането на кариерата си. В края на статията ще разбереш защо си специален.

Стъпка 1: Тестовете не вършат работа - трябва ти истинско профилиране

Всеки тест може да бъде "нагласен", стига да го поискаш. Нещо повече, тестовете дават статичен профил, валиден към момента на попълването им. Ако утре станеш в различно настроение и го направиш отново, отговорите ти ще са различни. Тогава каква е ползата от тях? Необходимо е динамично профилиране. То дава значително по-обективна картина на талантите и силните страни. Кой прави такова профилиране? Някои кариерни коучове и консултанти, хюман дизайн анализатори. В Career Revolution започваме именно с това - правим индивидуален динамичен профил.

Стъпка 2: Черпи от опита си

Няма нищо по-обективно от собствения ти опит. XXI в. сме, със сигурност си организирал нещо извънкласно: концерт, пътуване, ремонт, благотворителнаа кампания. Спортуваш, свириш в група, имаш изобретение или просто си много популярен и всички те знаят. Каквото и да е - използвай го. Задай си два лесни въпроса:

  • За какво хората търсят помощ/съвет от мен?
  • Имам ли амбиция да се развивам в това хоби?

Ти изпъкваш с нещо и другите го забелязват - това е добра основа за кариера. Този подход работи много силна на практика в обучението на Career Revolution.

Стъпка 3: Представи си бъдещето, не го оставяй да се случва само

Това не е мечтаене, а сериозно упражнение. Мениджърите на най-печелившите компании в класацията Fortune 500, като Walmart, Apple и Exxon Mobile, редовно го правят . В Career Revolution също го използваме. Лесно е - стратегът си ти, а задачата - да си представиш в детайли живота, който искаш да водиш след 5 или 10 години. Къде работиш? С кого? Каква роля имаш ти в работата? Колко печелиш? Как изглежда един твой ден на работа? Представи си как се чувстваш от този ден: доволен, удовлетворен, щастлив? Значи си на верен път. Бъди конкретен и напълно честен пред себе си - само така упражнението работи. Колкото по-конкретно си представяш нещата, толкова по-реалистична става картинката в ума ти. Толкова по-лесно ще откриваш възможности за обучение и работа в твоята посока. Това отличава всеки истински успешен човек от хората, които просто отбиват номера и чакат печалба от тотото.

Стъпка 4: Тествай

Никой не е получил Нобелова награда без усилия. Всяка гениална идея се потвърждава с практика или се отхвърля. Затова вземи визията си от предишната стъпка и я провери на практика. Искаш да бъдеш фотограф и да обикалящ света? Намери си такъв и изкарай стаж при него. Харесваш на ИТ кариера? Време ти е за училищен софтуерен проект. Каквато и да целта ти, не я оставяй на хартия. Тествай я веднага. Не се страхувай от разочарование. Колкото по-бързо се разочароваш от нещо, толкова по-бързо ще се ориентираш към следващото, а шансовете ти да стигнеш до нещо истинско за теб се увеличават.

Стъпка 5: Не се предавай

Хората обичат да разказват как цял живот са знаели страстта си или как професията им сама ги е намерила. Не ги слушай. Това далеч не е единственият път. Понякога ти сам откриваш професията си. Затова не се страхувай да започваш нещо ново, от нулата. Не се отказвай при първата спънка. Може би твоята успех е в нещо, което все още не си започнал.

И най-важното: кариерата в XXIв. е коренно различна от кариерата на родителите ти. Промените навсякъде се случват с главоломна бързина. Има едно-единствено умение, което ще те извежда отново и отново на гребена на вълната, независимо от всичко. Точно то е в центъра на програмата Career Revolution. Умението да се справяме с предизвикателства и трудност, да продължаваме наред въпреки тях. Действай, защото всяко действие ти дава опит и представа кое е за теб и кое - не.