Въвеждането на тол таксите, поскъпването на тока и на горивата, на цената на труда и по-високите заплати заплатите вероятно ще се отразят на цените. Всичко това, в комбинация с евентуално лошата реколта на пшеницата обаче - заради топлата зима ще се вдигне цената на хляба. Колко точно ще струва той, от бранша не могат да прогнозират засега. Категорични са обаче, че увеличение ще има - най-вероятно още в края на февруари.

Мелницата в търновското село Балван годишно преработва между 2000 и 2500 тона различни зърнени култури. Въпреки че струват повече, от мелицата твърдят, че предпочитат да изкупуват по-висок клас култури, за да не се налага после да използват подобрители. Нещо, което обясняват, става все по-малко възможно.

"Вече трудно започна да се намира качествена пшеница. Повечето арендатори сеят фуражни, за да имат по-големи добиви. Пшеницата трябва да бъде с добри хлебопекарни качества, да има глутен - във фуражните е малко, за да може да има хубав хляб", каза пред Нова телевизия Станимир Стоянов.

Цената на брашното в Балван през последните няколко години, твърдят, че не са пипали.

Опасяват се обаче, че едва ли ще задържат тенденцията и тази година. Заради цената на зърнените култури, вече повишила се с около 30 лева на тон в сравнение с миналата година, но най-вече, заради въвеждането на тол таксите.

"Тази година около 330-335 лева на тон е качественото зърно, докато по-некачествените зърна са на 250-260. След като влязат тол таксите, ще има повешения, защото всичко ще бъде нагоре", заяви Станимир.

Смляно и пакетирано, брашното от Балван потегля из страната, за да пристигне в пекарната на Нена, където освен хляб, приготвят козунаци, дребни сладки и соленки. Преди 6 години от икономист, тя се превърнала в хлебар, просто защото й се отдавало вкъщи. Днес е собственик на вече две пекарни. Прави занаятчийски хляб в най-натуралния смисъл на думата - с квас и без набухватели, както някога.

"Като отворих бях сама. Работех почти денонощно. Прибирах се, може би, за 2-3 часа вкъщи. Процеса при хляба с квас е 24-часов категорично, за да стане хубав хляб", каза Нена.

Причината - брашното, което Нена използва е без подобрители, а труда при нея, твърди, е най-скъпият компонент от ценообразуването.

По данни на Националния статистически интитут, за килограм бял хляб през изминаланата 2019-а, сме плащали 1 лев и 63 стотинки - средна цена за територията на цялата страна. През 2018-a, неговата цена е била 1,43, а за 2017-а - 1,31. Очакванията са тази година увеличение да има отново, а причините да бъдат комплексни - от тол таксите, през евентуалната лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

Засега пекарните на Нена работят с брашно, което имат на слад. Увеличението обаче, очаква да усетят и те - в края на февруари или началото на март.