Пандемията от COVID-19 и парите ни. Ще изчезнат ли бизнеси, ще се появят ли нови след пандемичната обстановка? Кои са секторите, които в условията на коронавирус процъфтяват? Стабилни ли са банките у нас и какво трябва да научим във време на изолация и дистанция, за да сме способни да оцелеем след коронавируса? В деня на банкера всички тези теми коментира Левон Хампарцумян в предаването "Неделята на NOVA".

"Пандемията се отразява на всички аспекти на живота. Икономиката пък - финансовата сфера, с всичките видове финансови услуги, е просто инфраструктура, която обезпечава работата на реалната икономика. Отразява се с всички негативни ефекти от типа на несигурност, на потиснати икономически сектори. Разбира се, някои пък процъфтяват. Така че ролята на финансовата сфера в преодоляването на кризата ще е съществена", каза той.

Запитан кои са секторите, които процъфтяват, той отговаря: "Вижте какво се случва с акциите на Amazon и подобни на Amazon компании, например, които се занимават с онлайн доставки".

На въпрос какво смята за появилата се теория на конспирациите, че това е измислено, за да може някои хора по света да станат много богати, средната класа да изчезне, а всички останали да сме бедни и лесно управляеми, Хампарцумян коментира: "Аз мисля, че надценяваме интелигентността и влиянието на тези хора. Изчезването на средната класа беше един феномен и без COVID-19. Тя в последните 30-40 години - разликата в доходите на хората, стана значително по-голяма в развития свят. COVID-19 само ускорява процеси, които вървят така или иначе".

"Разбира се, това е обратимо - то е циклично. То е циклично, всеки път обаче когато се обръща цикълът. Той е базиран на 4 фактора - това са войни, революции, природни бедствия и пандемии", допълни още той.

Хампарцумян коментира и взетото решение да се удължи мораториумът върху кредитите до 31 март 2021 г.

"Това означава, ако трябва така по-популярно да се обясни, да купим още малко време, за да дадем възможност на компаниите и на банките, които са ги финансирали, да не си стрелят в крака. Тоест - да могат някои вноски по кредити, това е възможност, не е задължително, но тези, които не могат да плащат, още малко да не плащат, без да страда кредитният им рейтинг и без да страда капиталовата база на банките", обясни той.

И допълни: "Без този мораториум банките би трябвало да започнат да си изяждат капитала, покривайки загубите от неплатени кредити. Това е едно динамично равновесие, което само купува време - то не решава проблема. Купува време всеки да си направи сметката като свърши това нещо как ще изплува".