Ограниченията за дизелови автомобили в Западна Европа няма да доведат до бум на вноса на тези коли у нас. Това заяви за ТВ Европа Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според него, тези твърдения са неоснователни, а по-новите дизелови коли дори са достатъчно екологични за българските пътища.

В последната година в Западна Европа бяха наложени сериозни ограничения на дизеловите автомобили. 

"Това смятам, че е един балон. Всичко е комерсиално. Това го направиха с цел по-старите автомобили да плащат т.нар. ековинетки. Съответно да събират пари. Няма стар и нов автомобил. Автомобилът, ако може да премине технически преглед и е в добри евронорми, добри показатели, не изхвърля вредни газове, е нормално да бъде регистриран", заяви Доросиев.

За 2017 г. у нас са регистрирани над 260 хиляди автомобила втора употреба и едва 20 хиляди нови. "Дизеловите автомобили в големите градове са доста добри като еконорми. Повечето са Евро 4, Евро 5 и Евро 6. Това означава, че те не изхвърлят вредни емисии, но наистина има и такива, които ние предлагаме да изчезнат от нашия пазар. В скоро време трябва да се забранят да се внасят автомобили над 15-20 години", смята Доросиев.

По последни данни, до 2030 г. едва 5% от продадените автомобили в Европа ще са дизелови.